Nedjelja, 28 Maja

HDZ bi da troši, a da svi mi vraćamo: SDA pozvala Bevandu da prestane sa opstrukcijama, Čović optužuje SDA za političke sukobe

Kolegij SDA je sa jučer održane sjednice pozvao ministra finansija u Vijeću ministara Vjekoslava Bevandu da prestane sa opstrukcijama i u skladu sa obavezujućim zaključkom Vijeća ministara dostavi promisornu notu Centralnoj banci BiH kako bi se omogućilo korištenje raspoloživih sredstava MMF za brzo finansiranje u cilju ublažavanja ekonomskih i drugih posljedica pandemije.

Danas su iz HDZBiH uzvratili saopćenjem u kojem su pozvali SDA “na prestanak uvredljivih i neutemeljenih optužbi na račun ministra finansija i terzora BiH i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara Vjekoslava Bevandu”.

HDZ navodi kako se SDA u vrijeme krize odlučila na “poticanje bespotrebnih političkih sukoba na temelju provokacija i destabilizacije za kratkoročnu političku dobit”.

– Pozivamo ministre iz reda SDA, koji ne žele podržati odluku Vijeća ministara, na suzdržavanje od pozivanja na vaninstitucionalna rješenja kao i na suzdržavanje od pozivanja na djelovanje izvan okvira zakona i Ustava. Optuživati političke partnere u vlasti za opstrukcije koje ministri SDA sami provode, ozbiljno je narušavanje politike dijaloga, koja je prijeko potrebna za što brži izlazak iz trenutne krize i nastavak na radu ka europskoj BiH – poručili su iz HDZ-a BiH.

HDZ BiH smatra kako SDA mora preuzeti odgovornost te demonstrirati “korektnu političku suradnju s partnerima u vlasti i svojim sudjelovanjem, a ne politikanstvom, doprinijeti prevladavanju krize”.

– HDZ BiH stoga odlučno poziva SDA na susprezanje od opstrukcija napretka Bosne i Hercegovine, na uvažavanje svih nivao vlasti Bosne i Hercegovine, kao i na poštivanje legitimnih političkih predstavnika s kojima treba sukreirati rješenja za stabilnu i naprednu domovinu BiH – stoji na kraju saopćenja.

Kredit MMF-a u iznosu od 330 miliona eura, kojeg je Bosna i Hercegovina trebala dobiti za potrebe borbe protiv koronavirusa i saniranja posljedica pandemije, je “na čekanju” zbog HDZBiH i pokušaja te stranke da izigra ranije postignuti dogovor stranačkih lidera.

Podsjećamo, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković je u razgovoru za Faktor pojasnila da za Prijedlog odluke, kojeg je pripremilo Ministarstvo finansija i trezora BiH na čijem je čelu Vjekoslav Bevanda (HDZBiH), nije glasala jer Pismo namjere nije reflektirano u toj odluci u formi u kojoj su ga usaglasili politički lideri.

– Ono što je suština svega je da se Odlukom utvrđuje šta pripada RS-u, šta FBiH, a šta Distriktu Brčko. Ono što treba da bude jasno da će svi nivoi koji preuzimaju kredit ga i vratiti u skladu sa uvjetima MMF-a. Ono što je doneseno u Odluci to ne odražava – kazala je Turković.

Odluka, dodaje, ne odražava riječi koje su napisane u Pismu namjere, način na koji je napisano, a što se odnosi na alokaciju sredstava.

– Tom odlukom je rečeno u članu 4, pod obaveze otplate duga, da otplatu duga vrše entiteti, u skladu sa zakonskim propisima kojima je regulirano izmirenje obaveza prema međunarodnim finansijskim institucijama i prema utvrđenim otplatnim planovima. Mi u toj odluci nemamo navedeno. Imamo navedeno da će, a decidno je i jasno rečeno, otplatu vršiti, entiteti – izjavila je Turković.

Izvor: Faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.