Nedjelja, 29 Januara

Hoće li CIK sankcionisati Kenana Uzunovića zbog malverzacija oko popunjavanja GIK-a?

Pokušaj Kasumovićevih poslušnika u Gradskom vijeću Zenica da po svaku cijenu imenuju zamjenskog člana Gradske izborne komisije iz reda Ostalih postaje prvorazredni politički skandal, jer sve rade mimo zakona i propisa, a sve je izvjesnije da će slučaj završiti na tužilaštvu.

Rukovodstvo Gradskog vijeća uporno je danima od vijećnika i javnosti skrivalo dopis u kojem Centralna izborna komisija BiH traži da im se dostavi spisak kandidata koji su bili rangirani na konkursu, nakon što CIK nije dao saglasnost da se za člana GIK-a imenuje Kasumovićev favorit i njegov glasnogovornik Dino Pašalić, zbog malverzacija oko nacionalnog izjašnjavanja.

Pošto nije uspio obmanuti CIK, Pašalić je danas na svom portalu objavio članak u kojem blati jedinu kandidatkinju koja ispunjava uslove da bude imenovana u GIK iz reda Ostalih.

Namjera Kasumovićevih sluga je očita, pa se s pravom postavlja pitanje da li će CIK kazniti rukovodstvo GIK-a i vijećnike koji su skrivali dokument upućen Gradskom vijeću.

Posebna odgovornost je na predsjedavajućem Gradskog vijeća Mirzi Husetiću, ali i Kasumovićevom prvom eksponentu Kenanu Uzunoviću, koji kao predsjednik Komisije za izbor i imenovanja ima najveću odgovornost.

Budući da je Uzunović i kandidat na predstojećim Općim izborima, ne bi čudilo da ga CIK zbog očitih malverzacija i narušavanja digniteta izbornih institucija i izbornog procesa ukloni sa izborne liste.