Naslovnica BiH Inzko: Zakon o sprečavanju negiranja genocida trebaju donijeti predstavnici naroda u BiH

Inzko: Zakon o sprečavanju negiranja genocida trebaju donijeti predstavnici naroda u BiH

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko, u poruci upućenoj povodom 26. godišnjice genocida u Srebrenici, rekao je kako je Bosni i Hercegovini potreban zakon o kažnjavanju i sprečavanju negiranja genocida, ali da su takav zakon trebali donijeti predstavnici naroda, jer bi odražavao volju građa BiH – iz svake zajednice, prenosi Anadolu Agency.

Inzko je naveo kako se Bosna i Hercegovina potpuno promijenila od 1995. godine – ali kako poslijeratni oporavak nije samo sanacija materijalne štete. Dodao je kako je to “složen proces. Oporavak od nasilja, oporavak od okrutnosti, oporavak od zločina – to su duga putovanja. Često su teška. I možda nikada neće biti u potpunosti završena”.

Poručio je kako su već 26 godina žene iz Srebrenice primjer ostatku Bosne i Hercegovine i svijetu.

– Sa odlučnošću i snagom su se borile da pronađu posmrtne ostatke svojih očeva, muževa, braće i sinova. Mnoge, ali ne sve, su dostojanstveno su sahranile svoje najmilije. Pridružile su se preživjelima iz svake zajednice u potrazi za pravdom i istinom – kazao je Inzko.

Kazao je kako postoje i drugi u ovoj zemlji – mala manjina građana – koji se ne mogu pomaknuti dalje od dugačke sjene koju bacaju mržnja i strah.

– Postoje oni koji i dalje poriču istinu, oni koji insistiraju – uprkos provjerenim i dobro dokumentovanim činjenicama – da se genocid nije dogodio. Ljudi koji poriču činjenice često su potpuno zatvoreni za racionalne argumente. Ipak, njihovo poricanje šteti drugima. Živima i mrtvima oduzima dostojanstvo. Njihovo poricanje krši temeljna načela pravde. Sprečava cijelu zemlju da se oporavi od rana nanesenih unazad jednu generaciju.

Inzko, koji uskoro odlazi s mjesta visokog predstavnika u BiH, poručio je kako je negiranje genocida težak teret koji građani Bosne i Hercegovine ne bi trebali nositi.

– Oni koji se – nakon svih dokaza kojima je dokazano suprotno – i dalje drže monstruozne i iracionalne laži, neće svojom voljom odustati. Zbog toga je u mojoj zemlji negiranje holokausta i drugih nacističkih zločina proglašeno krivičnim djelom. Bosni i Hercegovini je potreban zakon koji kažnjava i sprečava negiranje genocida. Zakon kojim se tretira glorificiranje ratnih zločinaca. Takav zakon su trebali i trebaju donijeti predstavnici naroda, jer bi odražavao volju građana BiH – iz svake zajednice – da se jednom zauvijek odvoje od straha i mržnje koji su podstakli zločine počinjene devedesetih – naveo je Inzko u pisanoj poruci.

Dodao je kako na ovu tužnu godišnjicu “odajemo počast žrtvama genocida i suosjećamo s preživjelima. Još jednom potvrđujemo opredijeljenost za pravdu i istinu i pridružujemo se poštenim ljudima širom Bosne i Hercegovine koji se odriču zla koje je počinjeno u Srebrenici”.

Najpopularnije

Amel Tuka sjajnom utrkom izborio plasman u polufinale Olimpijskih igara

Najbolji bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka rano jutros izborio je plasman u polufinale Olimpijskih igara koje se održavaju ove godine u Tokiju.

Tuča u Lokvinama kod Zenice, povrijeđena jedna osoba

Tuča u Lokvinama kod Zenice, povrijeđena jedna osoba- U jednom ugostiteljskom objektu u zeničkom naselju Lokvine preksinoć je došlo do narušavanja javnog...

Za manje od 15 dana u dvije nesreće pet poginulih i dvoje teško povrijeđeno na magistralnom putu M-17

Za manje od 15 dana u dvije nesreće pet poginulih i dvoje teško povrijeđeno na magistralnom putu M-17- U posljednje dvije nezgode...

Dvije osobe poginule u teškom sudaru tri vozila kod Žepča

Dvije osobe su poginule, a jedna je teško povrijeđena u saobraćajnoj nesreći koja se rano jutros dogodila u mjestu Liješnica kod Žepča...