Utorak, 6 Juna

Iz zeničkog zatvora sinoć pobjegao osuđenik tako što je preskočio ogradu

Zatvorenik Nermin Ademović je sinoć pobjegao iz Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) Zenica, a to je za Klix.ba potvrdio direktor ovog zatvora Redžo Kahrić.

Iznenađen je Ademovićevim bijegom jer je bio vrlo primjeren zatvorenik koji je u zeničkom zatvoru od 2010. godine zbog 16-godišnje kazne za razbojništvo i ubrzo je mogao i izaći iz zatvora.

“Uklopio se u sistem, prihvatio je uslove i pravila ponašanja. Zbog toga je prebačen u Paviljon pet gdje su najbolji uslovi boravka. Tu je bio šest godina i nije pravio nikakve probleme. Zbog dobrog ponašanja je 2018. prebačen u vanjski paviljon. Tu se također dobro ponašao i već godinu i po je koristio vanzavodske pogodnosti. Bio na vikendu i uvijek se vraćao. Uskoro je trebao i na godišnji odmor”, rekao je Kahrić.

Ademovića je opisao i kao vrijednim radnikom, tj. konobarom.

“On je taj koji nije radio osam sati. Radio je i po 16 sati. Prihvatao je radnu obavezu, volio je raditi. Radio je u društvenom restoranu”, istakao je.

Prema riječima direktora zeničkog zatvora, zatvorenik je bio u bašti, a onda je preskočio ogradu i pobjegao je.

“Sjedio je sa još jednim osuđenikom koji je kuhar. Onda je ovaj otišao da napravi jaja zatvorskom policajcu, a potom je Ademović preskočio ogradu”, kazao je.

Naglasio je da su kontaktirali jednu od dvije njegove sestre, te da im je navela da se Ademović oženio djevojkom iz Sarajeva.

Kahriću je neshvatljivo zašto se odlučio na bijeg s obzirom na to da su mu preostale još četiri godine i četiri mjeseca zatvora. Smatra da bi možda i ranije bio pušten iz zatvora zbog dobrog ponašanja.

“Sada mu je to sve palo u vodu ako ga uhapse. Neće više imati pogodnosti”, naveo je.

Kako je kazao, na osnovu videosnimaka je utvrđeno da se bijeg desio tačno u ponoć. Ponovio je da je iznenađen njegovim postupkom, te naglasio da su iznenađeni i zatvorenici i uposlenici KPZ-a Zenica.

Izvor: Klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.