Ponedjeljak, 6 Februara

Izetbegović: Krajnje je vrijeme da visoki predstavnik povuče potez

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je u Sarajevu, upitan u vezi s osiguranjem sredstava za finansiranje izbora, izjavio novinarima da je krajnje vrijeme da visoki predstavnik povuče potez.

– Vrijeme je da međunarodna zajednica radi svoj posao precizno, visoki predstavnik da omogući biračima da izaberu novu vlast – kazao je Izetbegović.

Upitan da li ima komunikaciju s visokim predstavnikom u vezi s tim, Izetbegović je odgovorio: “Prije petnaestak dana on je mene zvao i pitao kakve su moje procjene u vezi s tim da će biti donesen budžet”.

– Ja sam kazao da ima nekih pomaka, ali da nisam optimista, da mislim da će se ipak dalje razvlačiti. On je odgovorio na to da će izbora biti i da se sredstva moraju naći. Prema tome, mislim da je on već donio svoje odluke, samo ih još nijen obznanio – kazao je Izetbegović.

Mi smo, naveo je on, pozvali Tužilaštvo i sve nadležne da se pozabave ovom situacijom.

Istaknuo je kako se radi o kršenju Ustava, udaru na Dejtonski mirovni sporazum, kršenju Evropske konvencije o osnovnim ljudskim pravima i slobodama, koja je dio Ustava BiH, radi se o kršenju zakona.

– Tako da mislim da ima prostora da se Tužilaštvo time pozabavi – kazao je Izetbegović.
Izvor: FENA