Utorak, 6 Juna

Izlile se rijeke u Gacku i Konjicu, voda prodrla i u kuće

Kiša je u većem dijelu Bosne i Hercegovine padala cijelu noć, pa je došlo do izlijevanja vode iz korita rijeke na put u Gacku i Konjicu.

Iz BIHAMK-a su u jutrošnjem izvještaju istakli da je saobraćaj obustavljen na magistralnom putu Nevesinje – Gacko, u mjestu Rilja, zbog izlijevanja rijeke Zalomke. 

U selu Fojnica kod Gacka voda je ušla u pomoćne i podrumske prostorije, a komandir gatačkih vatrogasaca Aleksa Vuković potvrdio je za BHRT da je voda prodrla i u tri stambena objekta. 

Na širem području Konjica zbog obilnijih padavina, brojnih odrona, te vode na kolovozu, znatno je otežano odvijanje saobraćanje. 

Zbog začepljenja odvoda i problema na putu koje stvaraju poplave, na području Konjica su angažovani i bageri.

U Hercegovini se očekuju nove jake padavine, ali je situacija pod kontrolom i nema mjesta panici, rekao je načelnik Štaba za vanredne situacije grada Trebinja Stevan Bekan.

– U cijeloj Hercegovini na snazi je crveni meteoalarm i službe prate stanje. Potreban je oprez i nema mjesta panici, službe su spremne i situacija je pod kontrolom – rekao je Bekan i naglasio da odgovorni na Hidroelektranama na Trebišnjici upravljaju sistemom voda.

On je naveo da je veći broj odrona na više putnih pravaca u Hercegovini, pa je potreban oprez prilikom putovanja.

Bekan je istakao da je u Trebinju prijavljena i šteta na nekoliko sambenih objekata zbog jakih udara vjetra, te da su sve nadležne službe u pripravnosti. 

– U Trebinju je obavljeno više tehničkih intervencija s ciljem pružanja pomoći stanovništvu – rekao je Bekan, navodeći da je na teritoriji grada palo 70 litara kiše po metru kvadratnom, dok je najjači udar vjetra bio 74 kilometra na čas.

Izvor: BHRT