Četvrtak, 23 Marta

Izvoz iz BiH u velikom padu, nove mjere stvaraju dodatne probleme

Bosna i Hercegovina je u prvih devet mjeseci ove godine zabilježila za 1,1 milijardu KM manji izvoz u odnosu na isti period prošle godine, saopćeno je iz Vanjskotrgovinske komore BiH za Klix.ba.

Izvoz iz Bosne i Hercegovine za devet mjeseci iznosio je 7,8 milijardi KM, a mnoge zemlje Evropske unije ponovo uvode restriktivnije mjere, što nikako ne pogoduje izvoznicima iz Bosne i Hercegovine, koji su već zabilježili ogromne gubitke.

Iz Vanjskotrgovinske komore BiH ističu kako je bh. ekonomija u trećem kvartalu zabilježila blagi oporavak, ali da nove mjere u evropskim državama ponovo stvaraju nesigurnost izvoznicima.

“Trenutna događanja i neizvjesnost koja prijeti našim izvoznicima imaju za posljedicu opreznost i nemogućnost planiranja poslovanja još u kratkoročnom periodu, što je veliki problem s obzirom na mogućnosti finansiranja”, rekli su iz VTK.

Probleme, kako ističu, imaju apsolutno svi. Cestovni, željeznički i zračni saobraćaj bilježe velike gubitke, a procenti pada prihoda, ukoliko se i dalje budu donosile rigorozne mjere, mogu biti veći. Kako navode, najveći problem našim izvoznicima trenutno predstavljaju brojne sanitarne i medicinske kontrole koje su u mnogim državama pooštrene.

“Za šest mjeseci ove godine broj prevezenih putnika manji je za skoro 83% u odnosu na prošlu godinu, a broj aerodromskih operacija pokazuje pad od 77,8%”, saopćeno je iz VTK za Klix.ba.

Za razliku od drugih zemalja Evropske unije, problema sa zemljama regiona trenutno nema te se izvoz u ove države odvija bez većih poteškoća.

Veliki problem u olakšavanju izvoznih procedura i donošenju adekvatnih mjera u ovoj situaciji predstavlja ogroman administrativni aparat države.

“Mnogo puta se naše inicijative i molbe izvršavaju s velikim zakašnjenjem zbog administrativnog sistema BiH”, navode iz VTK te poručuju kako su do sada uputili 40 inicijativa vezanih za izvoznike, a da su od tog broja 33 usvojene.

Izvor: klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.