Utorak, 6 Juna

Izvršenim pretresom u Zenici pronađena opojna droga i oružje

Poduzimajući mjere i radnje na preveniranju posjedovanja i neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, kao i otkrivanju i procesuiranju lica koja se dovode u vezu sa zloupotrebom opojnih droga, policijski službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I u Zenici su došli do određenih operativnih saznanja o nezakonitim aktivnostima lica H.I., rođenog 1991. godine, iz Zenice, koje se dovodi u vezu sa zloupotrebom opojnih droga.

U skladu sa prikupljenim informacijama, a na osnovu naredbe Općinskog suda u Zenici, dana 14.10.2020. godine, u noćnim satima, izvršen je pretres putničkog motornog vozila, kuće i pratećih objekata vlasništvo navedenog lica, koja se nalazi u ulici Poratje, Grad Zenica. Izvršenim pretresom pronađeno je sljedeće:

  • 405 grama praškaste materije, upakovane i pripremljene za uličnu prodaju, koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu amfetamin (speed),
  • 260 grama biljne materije, koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu marihuanu,
  • dva pištolja sa pripadajućim okvirima i 80 komada metaka,
  • 179 komada puščane municije,
  • jedna digitalna vaga za precizna mjerenja.

Sporna materija i oružje je fotografisano, izuzeto i bit će predmet potrebnih vještačenja, te će biti korišteno kao dokazni materijal u daljnjem postupku. Lice H.I. je lišeno slobode i zadržano u službenim prostorijama Policijske uprave I u Zenici, gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada.

Nakon prikupljenih dokaza i dokumentovanja krivičnog djela, Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona će od strane Policijske uprave I biti dostavljen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca protiv navedenog lica, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz člana 238. Krivičnog zakona FBiH, krivično djelo “Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija” iz člana 371. Krivičnog zakona FBiH i krivično djelo iz člana 52. Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municijeZeničko-dobojskog kantona.

Prilikom poduzimanja naznačenih aktivnosti ostvarena je dobra i kvalitetna saradnja sa službenicima Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.