Nedjelja, 28 Maja

Jeftini reality show Kasumovića preko leđa zeničkih rudara

Rudniku mrkog uglja Zenica danas će biti odblokiran račun po nalogu gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića. Kasumović nije propustio pohvaliti se da je na ovaj način ispunio još jedno obećanje prema Sindikatu i rudarima.

No, je li baš tako!?

Vijesti.ba su prošle sedmice pisale kako je račun RMU Zenica blokiran upravo zbog blokade koju je pokrenuo Grad Zenica na čelu sa gradonačelnikom Kasumovićem. Takva situacija je dovela u pitanje isplatu toplog obroka i ostalih naknada za 1350 zeničkih rudara. Već tada smo postavili pitanj opravdanosti i zakonske utemeljenosti Kasumovićevog poteza. Naime, Odredba zakona koja je pravni osnov za koriištenje građevinskog zemljišta (KGZ) odlukom Ustavnog suda iz 2018 godine, proglašena je neustavnom. Postavilo se pitanje  – zašto bi Kasumović na sebe navukao bijes rudara u momentu kada se bliže loklani izbori i zašto insistira na nezakonitom ataku na rudare, te računa li  to Kasumović da će blokadom, a potom “velikodušnom” deblokadom računa pokupiti simpatije rudara!?

Ovaj scenarij se ostvario, a predvidio ga je i Kasumovićev protukandidat Nezir Pivić. On je prije u momenru blokade računa napisao kako se “Kasumović nalazi u prilično teškoj situaciji nakon što mu građani Zenice sve više okreću leđa u potrazi za novim gradonačelnikom”.

– S druge strane svjesno proizvođenje haosa i podjela u Zenici, makar se koristio i nezakonitim odlukama, Kasumoviću izgleda ostaje jedina šansa da pokuša ostvariti nemoguću misiju i dobiti još jedan mandat, napisao ej tada Pivić.

Pivić je današnju deblokadu računa prokomentarisao riječima: Na žalost moja prognoza je bila tačna.

– Prvo blokira, pa onda “velikodušno odblokira”. Jasno je da je on, a ne Sud najprije nezakonito i neustavno blokirao, da bi nakon toga jeftino i u stilu velikog reality show znalca “odblokirao” sredstva koja pripadaju Rudniku. Žalosno je što se obistinila po ko zna koji put zla namjera i što su ovaj put rudari i njihove porodice bili meta sakupljanja poena. Ipak, raduje činjenica da se radi o posljednjim smicalicama aktuelnog gradonačelnika i predvodnika režima u Zenici, navep je Pivić.

Izvor: Vijesti.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.