Srijeda, 29 Marta

JP “Vodovod i kanalizacija” Zenica o najavljenom poskupljenju vode

Javno preduzeće Vodovod i kanalizacija uputilo je Gradskom vijeću Zenica prijedlog o prilagodbi tarifa i utvrđivanju cijena vode i naknade za kanalizaciju po kategorijama potrošača. Tim povodom održana je konferencija za novinare.

„U proteklom periodu Grad Zenica i javno preduzeće Vodovod i kanalizacija pokrenuli su veliki broj projekata. Samo za realizaciju 3 najveća projekta budžet iznosi 106 miliona maraka. Do sada, obaveze su izmirivane iz raspoloživih sredstava preduzeća, što neće biti moguće u budućnosti. Poređenja radi u 2021. godini obaveze su bile 400 000, a u 2027. godinu na naplatu dolazi 4 miliona maraka. Servisiranje duga nemoguće je bez poskupljenja, te je zatražena podrška gradskog vijeća Zenica. Ako odluka bude usvojena prvo poskupljenje bi po prosječnoj potrošnji od 12,6 KM iznosilo 3,5 KM. U 2023. godini račun će biti veći za 5 KM u odnosu na današnji, u 2024. godini za 9, a u 2025.godini za 9,7 KM“, rekao je Emir Pašalić, direktor JP ViK.

Bez obriza na eventualno povećanje cijene vode u javnom preduzeću Vodovod i kanalizacija nemaju namjeru ukinuti paušal ili kako je tačan naziv ove stavke – fiksni trošak.

„Nećemo ukinuti paušal, paušal postoji u svim vodovodnim preduzećima u BiH i to nije paušal nego fiksni trošak. Vidite, ja ne znam šta je gradonačelnik najavljivao, ja nisam bio tada tu. Što se tiče paušala, odnosno fiksnog troška on postoji u svim vodovodnim preduzećima u BiH“, istakao je tokom konferencije za novinare Emir Pašalić, direktor JP ViK.

O prijedlogu javnog preduzeća Vodovod i kanalizacija sutra se treba izjasniti Gradsko vijeće Zenica.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.