Četvrtak, 23 Marta

KAD PRSTEN MISLI DA JE PRST STVOREN ZA NJEGA: Šta Kasumović (ni)je uradio da pomogne privredi u jeku epidemije

Dok napredne opštine u ovom dijelu Bosne i Hercegovine čine sve da ublaže posljedice epidemije virusa COVID-19, grad Zenica na čelu s Fuadom Kasumovićem tavori čekajući da njegovu platu gradonačelnika zarade nadležni na višim nivoima. Kada se podvuče crta nakon pet mjeseci borbe protiv ove pošasti, ispada da troma, a usto i sve glomaznija gradska administracija, nije uradila ništa da spasi ionako poljuljanu privredu i poslovni ambijent u četvrtom po veličini gradu u BiH.

Umanjenje kirije za korisnike gradskih poslovnih prostora i štandova na tržnici za 50 posto, te odabir partnerske banke za plasman subvencionirane kreditne linije, koja, treba i to reći, takve aranžmane ima sa još 30 lokalnih zajednica u BiH, sve je što (ni)je Kasumović uradio za privredu u vrijeme epidemije. Kada nema boljih rezultata i projekata, ne preostaje mu ništa nego da se na službenoj gradskoj internet stranici i lokalnoj televiziji, koja je potpuno podređena veličanju lika i (ne)djela gradonačelnika, hvali podjelom paketa, koje je dobrim dijelom osigurao Catolic Relief Services (CRS), plastenicima “Muslim Aida”, i naravno njegovim najvećim projektom u gradskoj jezgri za nepune četiri godine mandata – osvježavanjem “surfinija i pelargonija” na mostovima, što izaziva podsmijeh čak i kod prevarenih birača koji su mu dali glas 2016. godine.

Kasumović istodobno sve čini da umanji značaj aktivnosti Vlade ZE-DO kantona koja je izdvojila milionska sredstva za subvenciju plate za radnike firmi kojima je bio zabranjen rad u vrijeme pandemije, koja je zajedno s Federacijom BiH osigurala pomoć za podsticaj proljetne sjetve, koja je osigurala milione i povoljne aranžmane za opremanje Kantonalne bolnice u Zenici, a ranije je osigurala 40 miliona maraka za rekonstrukciju, dogradnju i utopljavanje bolničkih zgrada te izgradnju novih odjela, ali su projekti zaustavljeni zbog Kasumovićevih blokada, kao da se Zeničanke i Zeničani ne liječe, niti rade u ovoj ustanovi. Smeta Fuadu i podjela paketa za demobilisane borce mlađe od 57 godina koje je, bez medijske pompe i hvalisanja, kako bi to gradonačelnik uradio, nabavila i podijelila Vlada ZE-DO kantona, a u programu njegove privatne gradske televizije nije plasirana ni vijest da je Ministarstvo za boračka pitanja ove sedmice sa po 8.000 maraka podržalo pokretanje više od 90 novih boračkih firmi u kantonu, od kojih je desetak u Zenici.

Bitno je da je na gradskoj internet stranici i TV Zenici u jeku epidemije glavna vijest bila da gradski vijećnici nisu raspravljali o Kasumovićevoj inicijativi da se odreknu paušala za dva mjeseca u korist podrške privrednicima, dok javnost nije mogla saznati jesu li se gradonačelnik i njegovi preplaćeni saradnici spremni odreći svojih primanja radi istog cilja. Od koga je, dobro je.

Lekciju iz ponašanja lokalne vlasti u ovo krizno vrijeme, Kasumović bi mogao naučiti od drugih opština u ZE-DO kantonu, a posebno naprednog Tešnja, koji po veličini nije ni blizu “četvrtog po veličini grada u BiH”, ali svojim odnosom prema privredi i građanima pokazuje zbog čega je jedna od najuspješnijih opština u BiH. Samo jednom odlukom administracija na čelu s načelnikom Suadom Huskićem uštedjela je privredi i građanima 300.000 KM, koliko je Grad Zenica ukupno planirao za podršku privredi ove godine. Tešanjska administracija oslobodila je privrednike kojima je zabranjen rad plaćanja zakupa poslovnih prostora, plaćanja zakupa zemljišta i općinskih placeva, oslobodila ih plaćanja naknade za Fond za vatrogastvo, komunalne naknade i takse na firmu, kao i plaćanja naknade za upotrebu taxi stajališta. Mogao je Kasumović prepisati mjere od pametnijih, ali nije. Jer, kako kaže narodna izreka, prsten uvijek misli da je prst stvoren za njega.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.