Ponedjeljak, 6 Februara

Kako djeluje mafijaška hobotnica Fuada Kasumovića?

Kada je nedavno Fuad Kasumović dodjelio 10.000 KM tek osnovanoj nevladinoj (NVO) organizaciji, koju je nekoliko sedmica ranije registrirala njegova simpatizerka i članica “inicijative” koja se nalazi čak na listi za Federalni parlament, postalo je jasno da će gradonačelnik u slobodnom padu učiniti sve da ispumpa što više novca iz budžeta građana Zenice i upumpa u privatnu kampanju udruženog zločinačkog pokreta (UZP) na čijem je čelu.

Tako je ovih dana njegov intimus (nadamo se samo verbalno) u svojstvu travničkog ćevap-stručnjaka formirao marketinšku agenciju i “posadio” je, zamislite, usred prostora Javnog preduzeća za održavanje sportskih terena.

Tako je medij i “medijski ekspert” poznat po najavljivanju zemljotresa i fotografisanju (iskorištenih) kondoma na Smetovima smješten u nekorištenu prostoriju na mjestu koje je ne tako davno raznijela snažna eksplozija neispravnog bojlera.

Da, kao balon od sapunice ili još slikovitije, kao neispravan pregrijani bojler, pukne i priča o izvlačenju novca iz džepova građana treba da se pobrinu nadležne državne institucije.

A one se već počinju baviti i prevarom zvanom “072-spinfo”, baš kao i ranijom “mašinom za izvlačenje novca” Fuada Kasumovića, u režiji ubice zeničkog sporta, malog debelog od palube, Kenana Uzunovića.

Taman kad smo pomislili da je Armin Mujkić smrt za zenički sport pojavio se Kenan Uzunović koji je “sahranio” sve što se dotakao, osim što je uspješno smjestio suprugu u gore navedeno javno preduzeće.

Pomenuti Uzunović je prošle godine formirao firmu za marketing iako se u životu nije očešao o marketing, stručnjake ili tehničare. Međutim, lista poslova koja je agencija bez ikakvog iskustva dobijala samo i isključivo u javnim preduzećima, izvlačivši tako desetine hiljada KM iz budžeta Grada, od građana Zenice, pokazuje kako djeluje mafijaška hobotnica Fuada Kasumovića.

Zamislite sad kako sve to funkcionira kad se u biznis uključi sam Kasumović, uz pomoć oca i sina Škrbića, uz priču kako je “Zenica otvorila oči Summer festom”. Koliko stotina hiljada KM je izvučeno preko “savjetničkih i drugih usluga”, preko agencija iz Makedonije, Srbije… Valjda vam je jasno i zašto na ZSF gotovo da nema domaćih izvođača, osim onih koji imaju menadžere iz država koje neće predočiti podatke o stvarnim uplatama.

No, vratimo se Uzunoviću. Radi video spotove, nabavlja zastave, objavljuje reklame (gdje?) i sve to DIREKTNIM sporazumima, dakle bez javnih nabavki, javnih tendera, konkursa, objava, nego iz džepa u džep! Niti jedna KM, fening nije zarađen na tržištu, kažu poslovne knjige, koje uzgred pomenuti pokušava da sakrije, baš kao i svoj ugovor o prostoru za rad, zamislite, opet u Gradskoj upravi.

Vijećnik, član niza komisija, političar bez dana radnog staža i iskustva, sin vlasnika kopirnice i vlasnika prvog KF-ovog prostora stranke i bratić vlasnika drugog KF-ovog prostora stranke, tako je postao kriminalni pipak kriminalne hobotnice. Neka vas ne zavara što su ispumpali samo “desetine hiljada KM”. Ovakvih “firmi”, udruženja, agencija, Kasumović ima na desetine. Ipak je on ekonomski stručnjak za kojeg će drugi ići u zatvor. Do jednom! A sad slijede istrage i optužnice, neka se pomjere Drino, Kapidžićka i ostali, Uzunoviću, na tebe je red.