Subota, 25 Marta

Kantoni preuzimaju nabavku vakcine u svoje ruke, ljekari inicirali pregovore s Pfizerom

Kantoni preuzimaju nabavku vakcine u svoje ruke, ljekari inicirali pregovore s Pfizerom – Agonija s državnom nabavkom vakcina protiv koronavirusa natjerala je ljekare, koji se već skoro godinu dana bore s pandemijom da stvar preuzmu u svoje ruke, a partnere su pronašli u kantonalnim vladama.

“Ostvareni su kontakti Vlade Zeničko-dobojskog kantona s Pfizerom i tu je naš sindikat preuzeo ulogu medijacije, da se to što prije ostvari. Želimo potaći državu, entitete i kantone da se uključe u direktnu nabavku i da vidimo ko će prije, da se osnovna misija ispuni, odnosno da se vakcine što prije nađu u Bosni i Hercegovini”, kaže za Klix.ba Rifat Rijad Zaid, predsjednik Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.

Kako je potvrđeno za naš portal sastanak između predstavnika kompanije Pfizer i Vlade ZDK održan je jučer.

Zaid kaže kako očekuje i ostale kantone da se uključe, a informacije govore kako su se posebno zainteresovali Hercegovačko-neretvanski i Kanton 10.

“Prije svega očekujemo da Federacije preuzme inicijativu u nabavci. Najsretniji bi bili da država nabavi, ali očito je da to ide jako sporo i jako teško. Ako ne može država neka krenu niži nivoi vlasti, ali neko mora napokon pokrenuti stvari”, kazao je on.

Ljekari su svjesni da proces treba kordinirati Vlada FBiH i Federalno ministarstvo zdravstva, ali kako kažu, mora se početi od nečega.

“Ili ćemo sjediti i čekati skrštenih ruku ili ćemo početi raditi, ostvariti kontakte. Očekujemo da se nama priključe i FBiH i država jer oni dosad čekaju samo famozni COVAX koji omogućava da neko ozbiljnije vakcinisanje krene tek na ljeto”, kazao je Zaid.

Očito je da su ljekari pronašli političare koji razumiju njihove potrebe.

Prva isporuka vakcina preko COVAX mehanizma u našu zemlju trebala bi doći krajem ovog mjeseca ili početkom narednog, a najkasnije 10. februara. Riječ je o malim količinama koje bi sukcesivno trebale pristizati.

Autor: klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.