Subota, 1 Aprila

Kasumović ponovo krši zakon: Hoće li gradska inspekcija reagovati???

U predizbornoj kampanji jasno su definisana pravila ponašanja političkih subjekata, nezavisnih kandidata i drugih učesnika izbora, a ono na što ćemo se osvrnuti u ovom tekstu jeste nelegalno plaketiranje, odnosno, nelegalna promocija kandidata za gradonačelnika Fuada Kasumovića i kandidata za gradsko vijeće sa liste Zeničke inicijative.

Na ulicama Zenice građani su proteklih 20 dana jasno mogli vidjeti da plakati kandidata za gradonačelnika Fuada Kasumovića iznenada niču kao gljive nakon kiše i to na mjestima gdje nikada nije bilo predviđeno mjesto za reklamne banere.

Dom štampe, ugostiteljski objekti, stambene zgrade gdje nije bilo mjesto predviđeno za reklamiranje, sve je preko noći oblijepljeno plakatima Zeničke inicijative s centralnim likom Fuadom Kasumovićem koji sjedi na stolici. S obzirom da je za veliki dio ovih “reklama” bila potrebna i urbanistička saglasnost, nema sumnje da je šef urgirao službama te da su svi plakati dobili potrebnu saglasnost.

Ne tako rijetko čak i uposlenici Gradske uprave i javih preduzeća na radnom mjestu ili u krugu javnog preduzeća promovišu Zeničku inicijativu i kandidata za gradonačelnika, iako je to protivno Izbornom zakonu BiH. Prije nekoliko dana osvanule su i fotografije s lokacije gdje se izvode radovi koje je finansirala Gradska uprava Zenice, a na mjestu radova nalaze se i tri osobe u jaknama Zeničke inicijative KF dok su plakate Fuada Kasumovića i kandidata zalijepljene na golu sportskog terena.

Ni podjela socijalnih paketa za penzionere nije prošla bez promocije Kasumovića. S natpisom “Poklon Grada Zenice” ispred Centra za socijalni rad podijeljeni su paketi penzionerima, a ispred ustanove, vjerovatno će biti “slučajno”, penzioneri su zatekli i taksi vozilo oblijepljeno plakatima Fuada Kasumovića i Zeničke incijative.

Sa svim ovim neregularnostima svakako bi se trebala pozabaviti Centralna izborna komisija kojoj će biti prijavljena kršenja Izbornog zakona.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.