Subota, 1 Aprila

KASUMOVIĆEVA BRUKA I SRAMOTA: Radnici “Zenicatransa” na birou, Autobuska stanica čeka uključenje struje…

Sve vozne jedinice JKP „Zenicatrans – prevoz putnika“ u stečaju povučene su s Autobuske stanice Zenica u garažu tog preduzeća, a novi zakupac, privatna kompanija “Prevoz putnika” Zavidovići uskoro bi trebala pustiti u rad stanicu, koja je bila u blokadi od 31. decembra 2019. godine.

Radnici zeničkog preduzeća “Almy – Transport” trenutno uređuju parking na ulazu na perone te stanice, s koje bi, nakon više od godinu dana pauze, ponovo trebali polaziti ili na nju dolaziti autobusi i putnici.

– Danas imamo sastanak s gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem, na kojem ćemo dogovarati način uključenja struje, jer je isključena struja stanici.

Čim to riješimo, pustit ćemo stanicu u rad. Sada, da li će to biti sutra ili do ponedjeljka, vidjet ćemo – kazao je u izjavi za Fenu Eldin Čivić, direktor preduzeća “Prevoz putnika” Zavidovići.

On napominje da ne zna tačno koliki je dug stanice za električnu struju, ali ističe da je ukupan dug “Zenicatransa” oko 18.000 KM.

Stečajni upravnik JKP „Zenicatrans – prevoz putnik“ Samir Sunulahpašić ističe da je, nakon uplate od Gradske uprave Zenica potrebnih 29.000 KM za naknadu po osnovu nezaposlenosti, svih 82 radnika uputio na biro rada.

– Svi su radnici, zaključno sa 31. decembrom prošle godine, upućeni na biro. Prestaje samo da pošaljem Službi za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona popratni akt da je uplaćena ta naknada. Imao sam sastanak i sa predstavnikom te službe, na kojem smo dogovorili da radnici što prije počnu ostvarivati svoja prava po osnovu nezaposlenosti – kaže Sunulahpašić.

Radnici će svoja potraživanja za plaće iz 2020. godine te doprinose za tu i šest mjeseci 2019. godine pokušati naplatiti iz stečajne mase preduzeća, za koje je 24. marta na Općinskom sudu Zenica zakazano ispitno-izvještajno ročište.

Autobuska stanica Zenica, koju je 2018. godine preuzela Gradska uprava Zenice, predmet je spora između Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine – Porezni ured ZDK.

Grad Zenica se tereti kao „solidarni dužnik“ za porezni dug “Zenicatransa”, čiji je bio osnivač i većinski vlasnik, a istragu o zakonitosti tog postupku, po prijavi Sindikata “Zenicatransa”, vodi Kantonalno tužilaštvo ZDK. Tužilaštvo je krajem prošle godine iz Gradske uprave izuzelo i dokumentaciju o preuzimanju Autobuske stanice Zenica.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.