Petak, 27 Januara

Kasumovićeve obmane bez imalo obraza: Je li gradonačelnik Zenice spreman podnijeti ostavku kad se ispostavi da laže?

Još otkako ga je, 1. decembra 2021. godine, uhapsila SIPA, Fuad Kasumović i njegovi saradnici ne prestaju sa pokušajima da javnosti predstave kako je on navodna žrtva sistema, te kako on nije učinio ništa, pokušavajući da skrene pažnju javnosti sa krivičnih djela za koja je osumnjičen.

U tom cilju spreman je na sve, pa je tako u seriji objava optužio Ministarstvo za unutrašnje poslove, savjetnika ministra ovog ministarstva Fadila Jaganjca, ali i Narodni evropski savez (NES) Zenica. Spinove koje plasira su već odavno „providni“, a još jednim takvim danas je pokušao građanima predstaviti kako su svi drugi kriminalci, a on nevinašce koje je žrtva sistema.

Podsjećamo, Kasumović tvrdi da je da mu je, za vrijeme dok je bio u pritvoru koji je njemu i Vahdetu Drini odredio Kantonalni sud u Zenici, nepoznata osoba došla u posjetu i ponudila mu da odstupi s funkcije gradonačelnika u zamjenu za “slobodu i izbor bilo koje pozicije u Sarajevu”. Zanimljivo je da je u ovom slučaju gradonačelniku Zenice bilo potrebno mjesec dana da bi se za govornicom obratio građanima i zatražio snimak ovih navodnih ponuda koje je dobio u pritvoru.

Informacije iz naših izvora govore da gradonačelnik nije želio ni prijaviti zvanično ovaj slučaj, vjerovatno jer je i sam svjestan da je lažno prijavljivanje krivično djelo, što bi bilo još jedno od krivičnih djela koja mu se stavljaju na teret.

Umjesto da, nakon optužbi za kriminal u Zenicatransu, Kasumović pokušava dokazati svoju nevinost, u koju se toliko kune, on radije bira taktiku optuživanja drugih, čime pokušava skrenuti pažnju sa svog slučaja. Tačnije, on i dalje pokušava populističkim nastupima ostati bitan vladajućoj većini u Zeničko-dobojskom kantonu. S druge strane, svaki dan mu tonu nove lađe, pa se onda i pokušava svakog dana uhvatiti za novu slamku, najčešće nekom zapaljivom objavom na Facebooku, pokušavajući od građana napraviti budale.

A pravo pitanje je, da li je gradonačelnik Zenice spreman podnijeti ostavku ukoliko se, nakon unutrašnje kontrole koju MUP ZDK provodi revnosno zbog njegovih javnih istupa, utvrdi da je zapravo slagao sve u vezi sa ovim slučajem?

Dok se sve u vezi sa ovim slučajem ne razriješi istražnim radnjama, a ne populističkim naklapanjima na Facebooku, vrijedi podsjetiti da je Kasumović i dalje optužen i da ga Tužilaštvo ZDK-a, zajedno sa njegovim saradnicima, tereti da je počinio više krivičnih djela na teret Javnog preduzeća “Zenicatrans – prevoz putnika”, koje je u međuvremenu otišlo u stečaj. Tačnije, osumnjičeni su za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja ili ovlasti, nanošenje šteta vjerovnicima, izazivanje stečaja i nesavjestan rad u službi, a vrijeme koje je proveo u pritvoru bilo je zapravo administrativna mjera zbog bojazni da bi boravkom na slobodi mogao ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke. Zato je i dodatno pitanje kako neko ko je osumnjičen za ovakva djela uopće ima obraza optuživati ljude koji predstavljaju časnu instituciju kakva je MUP ZDK-a? Očigledno obraza nema…

Izvor: Provjereno.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.