Utorak, 21 Marta

Katastrofalan učinak gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića: Od ukupno 37 obećanja niti jedno nije u cjelosti realizirano

Sva lažna obećanja Fuada Kasumovića

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović obećao je što u predizbornoj kampanji a što neposredno po dolasku na vlast puno toga: od ukidanja paušala na usluge javnih preduzeća, oporezivanja kladionica, do otpisa dugovanja „Čeliku“, infrastrukturnih radova, rješenja problema centralnog grijanja i nestranačkog imenovanja u upravne odbore javnih preduzeća.

Na žalost, niti jedno obećanje nije ispunjeno u cjelosti. Od ukupno 37 obećanja koja je dao građanima Zenice i na osnovu kojih je pobijedio, samo tri se mogu smatrati djelimično ispunjeni, 34 obećanja su neispunjena, a slovom i brojem nula (0) ispunjenih.

Sudeći po omjeru obećanog i realiziranog, te rezultatu koji je postigao na izborima prije četiri godine Kasumović bi trebao ući u anale populističke političke prakse.

Imajući u vidu njegov sasvim izvjestan kraj u novembru na prestojećim izborima s obzirom na vrlo, vrlo mršav učinak koji je pokazao u proteklom mandatu u gradu koji je četvrti po veličini u Bosni i Hercegovini, Kasumović ne treba da brine za vlastitu budućnost. Osim benzinske pumpe TIOIL d.o.o. koju posjeduje i niz nekretnina, suvlasništava u raznim kompanijama, a čija se vrijednost procjenjue u milionskim iznosima, Kasumović bi mogao otvoriti školu za politički populizam sa sloganom „kako obećati sve, i ništa ne uraditi“.

U nastavku donosimo uporednu analizu obećanog i reazliziranog Fuada Kasumovića.

Obećanje 1
„Smanjit ću ili ukinuti paušale na usluge javnih preduzeća.“

NEISPUNJENO: Ostali su paušali na vodu i odvoz smeća, a paušal na grijanje ukinut nakon intervencije Konkurencijskog vijeća početkom 2018. godine.

Obećanje 2
„Oporezovat ću kladionice.“

NEISPUNJENO: Usvojena odluka o povećanju taksi za kladionice, ali je od strane Ustavnog suda FBiH proglašena NEUSTAVNOM.

Obećanje 3
„Zavesti ću red u javnim preduzećima.“

NEISPUNJENO: Smjenio Upravne i Nadzorne odbore i uposlio podobne, posebno one koji su radili na njegovoj predizbornoj kampanji. U nekim preduzećima možemo očekivati veće probleme (u JP Vodovod i kanalizacija povećan broj zaposlenih za cca 30 radnika). JP Zenicatrans je pred kolapsoma JP RTV Zenica stavio u službu vlastite propagande.

Obećanje 4
„Obećavam da ću riješiti decenijski problem putne infrastrukture u Babinskom i Nemilskom slivu, popraviti puteve….“

NEISPUNJENO: Osim opstrukcija projekata Vlade Zeničko-dobojskog kantona, posebice puta Nemila-Šerići i Zenica-Arnauti, te betonaže pojedinih mahala ništa konkretno nije urađeno.

Obećanje 5
„Prioritet zapošljavanja u JP će imati porodice koje nemaju niti jednog uposlenog.“

NEISPUNJENO: U javna preduzeća uposleni ljudi iz gradonačelnikove prethodne stranke NB i stranaka koje ga podržavaju u Gradskom vijeću(SDP, NS, SC…), pa i djeca pojedinih vijećnika.

Obećanje 6
„U prvoj godini mandata bit će urađen put za Babino širine 6 metara i bit će spojen sa Kaknjom.“

NEISPUNJENO: Osim betoniranja kraćih lokalnih dionica i privatnih avlija, ništa nije urađeno. Nesposobnost da ovo uradi pravdao time da je to regionalni put u nadležnosti Zeničko-dobojskog kantona, a kad je Vlada ZDK izdvojila milion KM za ovaj put, sve je činio da onemogući i uspori realizaciju sredstava.

Obećanje 7
„Reformisat ću gradsku upravu.“

NEISPUNJENO: Napravio neučinkovitu sistematizaciju kojom se povećava broj uposlenih iako je obećao smanjenje broja angažovanih u administrativnom aparatu. Rezultat ovakve „reforme“ je povećanje budžetskog novca za novozaposlene u iznosu od cca 1 milion KM. Osim toga, uhljebljeni su njegovi poslušnici, posebno oni koji su radili predizbornu kampanju, kao npr. Armin Mujkić, Mirza Subašić, Almira Baručija i drugi.

Obećanje 8
„Kao dobitnik “Zlatnog Ljiljana” posebno ću imati senzibiliteta za branitelje i njihove porodice.“

NEISPUNJENO: Ukinuo sredstva za mjere socijalne zaštite i pomoć braniteljima i o tome je u više navrata javno govorio.

Obećanje 9
„Radit ću na još efikasnijoj primarnoj zdravstvenoj zaštiti“

NEISPUNJENO:: Ništa konkretno nije urađeno. Dom Zdravlja je otvorio par ambulanti koje su finansirane iz vlastitih sredstava a koje su bile od ranije planirane. Umjesto da razvija zdravstvenu zaštitu u Zenici, prebacuje iznos od 15.000 KM preduzeću čiji je direktor njegova supruga Mersija i naređuje da se sistematski pregledi obavljaju u toj ustanovi a ne u Domu zdravlja koji je u nadležnosti Grada Zenice. Osim toga opstruiše obnovu i rekonstrukciju Kantonalne bolnice Zenica, te građane Zenice uskraćuje za projekat “Interventna kardiologija”.

Obećanje 10
„Unaprijedit ćemo javni prijevoz u gradu, modernizovati postojeće preduzeće i taksi saobraćaj.“

NEISPUNJENO: Taksi saobraćaj na istom nivou, JKP “Zenicatrans- prevoz putnika” namjerno uništio tj. doveo do kolapsa a preko 150 porodica radnika Zenicatransa ostavio “bez hljeba”. Prethodno je u Nadzorni odbor instalirao svog poslušnika Vahdeta Drinu koji je je ovo preduzeće namjerno vodio u dobiozu, da bi na kraju Kasumović autobusku stanicu i linije Zenicatransa dodjelio privatnicima.

Obećanje 11
„Revitalizirat ću Staru čaršiju, ispravnom ekonomskom politikom i mjerama i vratiti joj važnu ulogu u životu građana čime će centar grada dobiti moderan urbanistički izgled.“

NEISPUNJENO: Ništa konkretno nije urađeno, Stara čaršija polako odumire u ekonomskom smislu i nema nikakvih pomaka u tom pravcu.

Obećanje 12
„Razvojnim projektima osigurat ću stanovništvu ruralnih naselja da mogu kvalitetno živjeti na svojoj zemlji od svoga rada.“

NEISPUNJENO: Nema nikakvih projekata u ruralnim naseljima.

Obećanje 13
„Za 10 puta ću povećati poticaje za poljoprivredne proizvođače i farmere. Iz budžeta će biti izdvojeno 3,2 miliona KM“

NEISPUNJENO: Deklarativno se zalagao za povećanje poticaja za 10 puta, ali je u prijedlog budžeta taj iznos bio znatno manji. Realizacija je bila drastično manja zbog nesposobnosti u analiziranju, planiranju i realizaciji.

Obećanje 14
„Imam viziju i uz podršku struke i ekologa, radit ću na unaprijeđenju zaštite životne sredine.“

NEISPUNJENO: Ništa konkretno još uvijek nije urađeno. Umjesto toga, amnestira Arcelor Mittal i optužuje građane da svojim kućnim ložištima zagađuju zrak.

Obećanje 15
„Stabilno i kvalitetno grijanje stambenih i poslovnih prostora jedan je od priorteta.“

RADI SE NA TOME: Sklopljen ugovor sa Arcelor Mittalom koji je nepovoljan za grad zbog cijene grijanja koja bi trebala biti. Budući da početak realizacije kasni, zanemarljiva je mogućnost da Zeničani dobiju grijanje u njegovom mandatu.

Obećanje 16
„Zajedno sa nevladinim aktivistima uz poštivanje europskih standarda u rekordno kratkom roku riješit ću problem napuštenih životinja i skloniti ih sa ulica.“

DJELOMIČNO ISPUNJENO, ALI NAJMANJE NJEGOVOM ZASLUGOM: Azil koji je izgrađen za vrijeme Husejina Smajlovića pušten u rad i dio pasa je sklonjen sa ulice. U posljednjih nekoliko mjeseci psi se vraćaju u sve većem broju čemu svjedoče građani Zenice. Dakle, problem pasa lutalica nije sistemski riješen, jer nije riješen uzrok. U ovoj aktivnosti nevladini aktivisti uopće nisu bili uključeni u rješavanje problema, čak im je prijećeno da će problem pasa lutalica riješiti angažmanom lovaca koji će ih pobiti.

Obećanje 17
„Sistemski ću riješiti pitanje finansiranja sporta i kulture.“

NEISPUNJENO: Sredstva za finansiranje sporta i kultura se dodjeljuju preko komisije sastavljene od vijećnika odanih gradonačelniku i osobi koja je radila na propagandi KF tj. njegovim lažnim profilima(Kenan Uzunović), a egzistencija sportskih klubova i njihovi rezultati su sve slabiji.

Obećanje 18
„Hitno ću donijeti set mjera za otvaranje novih radnih mjesta – deblokirati Zenicu za investitore.“

NEISPUNJENO: Iako je najavljeno da će donijeti po hitnom postupku set mjera, osim BFC certifikata, čija je realizacija otpočela prije njegovog dolaska, ništa nije urađeno.

Obećanje 19
„Nijedna kuća u prvoj godini mandata ne smije biti bez vode i kanalizacije, te ulične rasvjete. Ukoliko se to desi, podnijet ću ostavku.“

NEISPUNJENO: Još uvijek ima kuća i zaselaka koji nemaju vodu i kanalizaciju a Kasumović, uprkos obećanju, nije podnio ostavku.

Obećanje 20
„Svaka mjesna zajednica će dobiti besplatan Wi-Fi.“

DJELOMIČNO ISPUNJENO: Neke mjesne zajednice i dijelovi grada pokriveni bežićnom internet vezom, ali je ona izuzetno loša i najčešće nije u funkciji.

Obećanje 21
„Bit će završena druga faza GGM-a.“

NEISPUNJENO: Nema nikakvih naznaka da će po tom pitanju biti išta urađeno, osim dislociranja dalekovodnog stuba sa zemljišta svoje supruge u cilju zaokruživanja vlastitih interesa na tom području.

Obećanje 22
„Prvo preduzeće koje će biti ukinuto je ZEDA.“

NEISPUNJENO: Ovo je obećanje dao samo zbog toga što je njegov protukandidat bio zaposlenik ovog preduzeća.

Obećanje 23
„Svako Kulturno-umjetničko društvo će biti opremljeno najboljom opremom.“

NEISPUNJENO: Nema nikakvih naznaka da će to biti urađeno, a kulturno-umjetnička društva su u još gorem položaju nego ranije.

Obećanje 24
„Program KF-a se svodi na zapošljavanje, zapošljavanje i zapošljavanje.“

NEISPUNJENO: Osim uhljebljenja podobnih u javna preduzeća i Gradsku upravu Zenica ništa nije urađeno

Obećanje 25
„Bit će utvrđen set mjera za privlačenje stranih investicija. Imam poznanstva u 57 vlada svijeta.”

NEISPUNJENO: Nigdje investitora na vidiku zbog odsustva bilo kakvih poticajnih mjera i mjera ubrzanja pokretanja biznisa.

Obećanje 26
„Rok za otvaranje firme bit će sedam dana i grad će imati posebnu kancelariju koja će primati kako domaće tako i strane investitore.“

NEISPUNJENO: Rok za otvaranje biznisa je čak i produžen zbog loše organizacije gradskih službi, postojeći biznismeni odlaze u druge sredine, a od kancelarije ni traga.

Obećanje 27
„Fiksni trošak u VIK-u se ukida u prvoj godini i smanjuje se cijena zakupnine u Gradskoj tržnici za 30%.“

NEISPUNJENO: Osim što nije ukinuo fiksni trošak, na sjednicama GV već lagano najavljuje poskupljenje usluga “ViK-a”, razlog tome je gomilanje podobnih kadrova u ovo preduzeće.

Obećanje 28
„Građanima Zenice će grijanje biti jeftinije.“

NEISPUNJENO Cijena grijanja ostala ista, a sa novim modelom zagrijavanja će najvjerovatnije biti skuplja.

Obećanje 29
„Zabranit ću rad kladionicama u užem jezgru grada.“

NEISPUNJENO: Iako je donesena odluka na Gradskom vijeću kojom bi se trebao zabraniti rad kladinicama u centru grada, to se još uvijek nije desilo.

Obećanje 30:
„Svi psi moraju imati markaciju i u gradu i na selu.“

NEISPUNJENO: Nakon izbora se ovo više i ne spominje, a pogotovo ne realizira.

Obećanje 31
„Nezavisni sam kandidat i nemam nikakvih drugih političkih planova.“

NEISPUNJENO: Odmah po dolasku na vlast sa još nekolicinom ljudi formira Nezavisni blok čiji je potpredsjednik, a za Opće izbore 2018. godine predvodi listu NB-a za Parlament BiH.

Obećanje 32
„Prvi put na čelu nadzornih i upravnih odbora javnih preduzeća postavit će se ljudi koje nisu imenovale političke partije. Izabrat će ih sami privrednici…”

LAŽ: U nadzorne i upravne odbore, te pozicije direktora, ušli su kandidati političkih stranaka koje podržavaju Kasumovića i to: SDP, NS, DF-a, te tadašnjeg novoformiranog Nezavisnog bloka.

Obećanje 33
“Veoma brzo će se donijeti odluka o zabrani loženja uglja, prvo za privredne subjekte, a zatim i za privatna ložišta.”

NEISPUNJENO: Odluka o zabrani loženja uglja nikada nije donesena.

Obećanje 34
Prije izbora Fuad Kasumović obećao je da će da će javna preduzeća kojima upravlja Grad izvršiti otpis potraživanja prema NK Čelik.

NEISPUNJENO: Odluka o otpisu dugovanja NK Čelik prema javnim preduzećima u Zenici, nikada nije sprovedena.

Obećanje 35
“NK Čelik je jedan od simbola našeg grada. Popravit ćemo stanje u zeničkom sportu!. Obećavam ćemo u budućnosti gledati evropski Čelik.”

NEISPUNJENO: NK Čelik u mandatu KF nalazi se cijelo vrijeme prikovan na dno tabele, a ideja Fuada Kasumovića je bila stečaj Čelika. Nakon što nije uspio u tom naumu, doveo je kvazi-investitiore koji su napravili još veći dug u Klubu.

Obećanje 36
“Saobraćanje kamiona i šlepera kroz grad za posljedicu ima oštećenje puteva, čemu se, konačno, jednom treba stati ukraj.”

NEISPUNJENO: Nakon kraće rasprave na jednoj od sjednica GV gradonačelnik Kasumović odlučio je da povuče pomenutu tačku sa prijedloga za dnevni red.

Obećanje 37
“Grad Zenica izdvaja 9 miliona KM za modernizaciju i proširenje javne rasvjete.” NEISPUNJENO: Krajem 2018. godine kada je vijećnicima Gradske uprave Zenica predstavljen “Projekat modernizacije i proširenja javne rasvjete na području grada Zenica” kojim je predviđena i zamjena postojećih rasvjetnih tijela visokoefikasnim LED rasvjetnim tijelima, do danas ništa nije urađeno po tom pitanju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.