Četvrtak, 6 Oktobra

KCUS: Kod 10 pacijenata otkriven omicron soj koronavirusa

Prema posljednjim podacima redovnog specifičnog “screeninga” na aktuelno cirkulirajuće varijante koronavirusa, danas je u OJ Klinička mikrobiologija Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), otkriveno deset slučajeva omicron varijantnog soja koronavirusa, potvrđeno je za N1.

– Od stotinu pozitivnih uzoraka na koronavirus, detektovanih 27. decembra, 10 posto pokazalo je prisustvo ove varijante. Prisustvo omicrona dokazano je kod pacijenata iz domova zdravlja: Saraj polje (dva slučaja), Stari grad (dva slučaja), Centar (četiri slučaja) i Ilidža (dva slučaja). Dalja karakterizacija sekvencioniranjem u našoj laboratoriji slijedi u narednim danima – kazali su u OJ Klinička mikrobiologija KCUS-a.

Također, za N1 je izjavu dao i Goran Čerkez, pomoćnik ministra federalnog ministrstva zdravstva kazavši da je činjenica u FBiH dosta stabilna. Specifične testove za omicron soj koronavirusa je nabavio sam KCUS, te su tako bili u mogućnosti detektovati omicron soj, istakao je.

– Od 100 urađenih testova na KCUS-u, nespecifičnim PCR testom koji može detetkovati omikron, potvrđeno je 10 slučajeva. Oni trebaju biti potvrđeni i sekvencioniranjem i očekujemo da će za 3-4 dana biti potvrđeno da je omikron prisutan i u BiH. Činjenica je da je situacija u FBiH dosta stabilna, ali u isto vrijeme je vidljivo da imamo porast incidence u KS, HNK i Goraždu. Očekujemo da će i kantonalni krizini stožeri nastave pratiti situaciju i donositi propisane mjere – rekao je Čerkez za N1.

Izvor: N1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.