Utorak, 6 Juna

Komšić: Ruska jedinica u BiH je pozvana iz sasvim drugih razloga, ne treba više dolaziti

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić u izjavi za javnost istaknuo je nekoliko bitnih činjenica vezanih za situaciju sa dolaskom ruske vojne jedinice koja je navodno već izvršila dezinfekciju bolničkih kapaciteta u Banja Luci, te za pokušaj da ta ista jedinica obavi sličan posao u bolnici u Mostaru

“Svaki klinički centar, ako nije sam u mogućnosti obaviti dezinfekciju prostora kliničkog centra može angažovati firmu ili firme koje se bave takvim poslovima. Potpuno sam siguran da su klinički centri u Banjoj Luci i Mostaru i ranije angažovali takve firme koje efikasno mogu obaviti taj posao”, naveo je Komšić.

U slučaju da navedene službe ili firme nisu u mogućnosti da taj posao obave iste te kliničke centre Komšić ih upućuje na jedinicu ABHO zaštite Oružanih snaga BiH koje takav posao mogu obaviti čak i bolje od navedene jedine ruske vojske.

“Također, siguran sam da ove činjenice znaju i oni koji su pozivali jedinicu ruske vojske kao navodnu pomoć u borbi protiv koronavirusa. Sve ovo naravno otvara pitanje koji je stvarni cilj pozivanja i dolaska ruske vojne jedinice u BiH i to baš u Banju Luku i Mostar, kada u BiH postoje i firme i vojne jedinice koje taj posao mogu obaviti i brže i efikasnije”, naglasio je Komšić.

O načinu njihovog prvog ulaska u BiH, kao i proceduri na granici BiH prilikom izlaska te jedinice iz zemlje i povratka iste u Republiku Srbiju, dodaje, informaciju može dati Granična policija BiH.

“S obzirom da je prisutstvo ove jedinice ruske vojske na teritoriji naše zemlje potpuno nepotrebno i s obzirom da je ova jedinica pozivana u BiH iz sasvim drugih razloga od onih koji su javno navedeni te da je riječ o jednoj vrsti, kako to vole reći vojnici i obavještajci, aktivnosti tzv. specijalnog, psihološkog djelovanja, smatram da ista, niti je trebala dolaziti u BiH niti se treba ponovo vraćati. Kao član Predsjedništva BiH želim javno reći da sam apsolutno protiv ovakvih aktivnosti na teritoriji BiH”, zaključio je Komšić,

Izvor: Klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.