Subota, 25 Marta

Koncert tamburaških orkestara večeras u programu ZSF2020

Ovog četvrtka uživamo u okviru Zenica Summer Fest Online u festivalu tamburških sastava održanom u centru grada u organizaciji KUD Filigran, a u okviru prvog Zenica Summer Fest-a.

„Imali smo sreću da se pokrene te godine Zenica Summer Fest, na čemu čestitam i vašem kolektivu na organizaciji jedne takve značajne i skupe manifestacije, ali i Gradskoj upravi čije su odgovorne osobe imale volje da to sve finansiraju. Te godine smo na festival pozvali nekoliko lokalnih tamburaških sastava, našeg gosta, starog tamburaša i sevdaliju Andriju Štefanića, kao i bjelopoljske tamburaše, koji su bili apsolutni hit večeri“, prisjeća se Enes Begičević, član tamburaškog sastava KUD Filigran, ovog festivala koji gledamo i slušamo večeras u redovnom terminu od 20:30h.

Cilj im je kaže da s ovim festivalima, svojevrsnim smtorama tambura i tamburica, ožive tamburašku pjesmu i okupljanja i zainteresiraju zeničku javnost. Poznato je, podsjeća Begičević da je Zenica ranije imala tamburaške sastave koji su djelovali pri KUD „Ibrahim Perviz“ i KUD „Željezara Zenica“, kao i više tamburaških grupa iz mjesnih kulturno-umjetničkih društava.

„Shodno takvoj tradiciji ovaj naš festival je trebao poslužiti kao pokretačka snaga za osnivanje tamburaške škole pri KUD Filigran. Mi smo nastupili i druge godine Zenica Summer Festa i shvatili da je Zenica zadržala publiku za ovaj muzički žanr. Ove godine namjera nam je bila pokretanje škole za mlade, ali nas je u toj namjeri osujetila pandemija korona virusa. No, mi nastojimo do kraja septembra ili tokom mjeseca oktobra organizirati naš četvrti po redu Festival tamburaških sastava, ukoliko nam to finansije dozvole, a čim epidemiološka situacija dozvoli organizirati tamburašku školu“, ističe Begičević.

Do tada pogledajmo i poslušajmo zajedno njihov drugi po redu festival, održan u okviruz prvog ZSF 2018. večeras u redovnom festivalskom programu u programima RTV Zenica. (A.H.)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.