Srijeda, 29 Marta

Konvoj s tabutima žrtava genocida krenuo iz Visokog prema Potočarima

Iz visočkog preduzeća ”Gradska groblja” krenula je tužna kolona a sa devetnaest tabuta posmrtnih ostataka Srebreničana ubijenih u julu 1995. godine, kada je počinjen genocid u srebreničkoj enklavi, zaštićenoj zoni UN-a.

Kolona vozila sa tabutima krenula je iz Visokog , gdje su brojni Visočani 26. put ispratili stradale Srebreničane koj će u Potočarima naći konačni smiraj. Od 2003. godine to preduzeće je zaduženo za opremanje tabuta i posmrtnih ostataka.

Saifa Musić, koja je 1993. godine protjerana iz Srebrenice, danas je došla na gradako groblje Visoko da isprati žrtve koje će naći smiraj u Memorijalnom centru Potočari.

– Danas sam došla ovdje da ispratim naše lijepe šehide. Muža sam sahranila u Potočarima. Od šestočlane porodice iz moje kuće, ostale smo samo kćerka i ja. Svekrva je odvedena iz sela i nikada nije pronađena. Dabogda se nikad nikome ne ponovila Srebrenica. Ovo je za nas tragedija sa kojom ćemo se nositi čitav život – kaže Musić.

Kolona će se zaustaviti u Ilijašu i Vogošći. Planirano je da u 12.00 sati budu u Sarajevu ispred Predsjedništva BiH.

Ispred Predsjedništva BiH će krenuti prema Spomeniku ubijenoj djeci Sarajeva, zatim Markalama i potom prema Potočarima, preko Sokoca, Vlasenice i Milića.

Najstarija osoba predviđena za ukop ove godine je Husein Kurbašić, koji je imao 63 godine.

Azmir Osmanović i Fikret Kiverić su bili maloljetni, imali su 16 i 17 godina. Zilha Delić jedina je žena koja će ove godine biti ukopana, imala je 24 godine, a bit će ukopani otac i sin Hajro i Jusuf Aljić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.