Utorak, 31 Januara

Kosor: EU je zelenim svjetlom za Ukrajinu ponizila BiH, tu je isto bio krvav rat

Bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor komentarisala je u TNT-u na N1 televiziji odluku Evropske unije da osigura status kandidata Ukrajini.

Kosor se na početku prisjetila hrvatskih pregovora za ulazak u EU.

– Trebalo je prvo deblokirati pregovore. Samo Slovenija nam je od 35 poglavlja blokirala 14 – rekla je ukazujući da Slovenija sada za Ukrajinu traži status kandidata bez ispunjavanja bilo kakvih uslova.

– Onda je trebalo nastaviti pregovarati i do posljednje sekunde dokazivati spremnost za vladavinu prava i saradnju s međunarodnim kaznenim sudom. U tom kontekstu gledam i ovo obećanje predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen da Ukrajina ima šansu da će dobiti status kandidata. Status kandidata ne znači još ništa i treba biti oprezan. Jako je naivna i neoprezna bila izjava Volodimira Zelenskog, predsjednika Ukrajine nakon toga kada je rekao da će dobijanje tog statusa značiti bržu pobjedu Ukrajini. To je vrlo neoprezna izjava i trebala bi zamisliti sve čelnike država koji će o tome odlučivati – kazala je Kosor.

Ističe da bi Evropska unija trebala voditi brigu o ravnoteži.

– Dajući to zeleno svjetlo Ukrajini, jedno područje je potpuno zanemarila i na neki način ponizila. Tu prije svega mislim na Bosnu i Hercegovinu koja je isto tako imala krvavi rat. Sjetimo se grijehova međunarodne zajednice… – kazala je Kosor.

Smatra da hrvatski predstavnici u institucijama EU moraju upozoriti na status BiH.

– U suprotnom će se činiti da su svi ovi napori od Daytona naovamo bili nizašta. A to bi bilo pogubno i mislim da je ovo trenutak da se EU s malo više realnosti i političke čestitosti suoči s činjenicama koje su na stolu. Svakako, da ne bude zabune, uz potpunu podršku Ukrajini – poručila je bivša premijerka Hrvatske.
Izvor: N1