Subota, 1 Aprila

Krizni štab FBiH donio nove odluke koje nas očekuju do kraja mjeseca

Kako je rečeno na današnjoj press konferenciji Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH, zaključno sa današnjim danom registriranao je 13.194 osobe koje su oboljele od koronavirusa.

Umrlo je 365 osoba, a aktivno su 3.234 slučaja.

Imamo kontinuiran porast. Situacija se mora pratiti. Najveći broj slučaja je u ZHK, K10 I HNK na 100.000 stanovnika. Lokalne epidemije vezane su za proslave i povratka s ljetovanja. Ranjiva populacija su osobe starije dobi. Izbjegavajte veća okupljanja posebno u zatvorenom prostoru – rečeno je na pressu.

Dobna struktura oboljelih se ne mijenja.

Do 19 godine 8%

65 godima 16%

smrtnost preko 65godina  70%

Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva, kazao je kako ulazimo u period koji nosi veći rizik, kada se ljudi vraćaju s godišnjih odmora, otvorene su škole, otvaraju se pozorišta…

Rizik je uvijek tu, iako dolazi do smanjenja oboljelih npr. u KS, a u nekima raste. Ovo što se dešava je zbog kršenja mjera. Mjere su sve iste, ostale su, adekvatne su. Imali smo razgovor oko škola. U zbornicama, hodnicima i zajedničkim prostorijama treba se smanjiti susret nastavnog vijeća i sa roditeljima. Može ispaštati cijeli kolektiv ukoliko se svi zaraze. Predloženo je da se radi online da bi se smanjio kontakt i da bi bilo sigurnije – kazao je Čerkez.

Želimo vidjeti koliko bismo mogli omogućiti prisustvo gledalaca na sportskim dešavanjima. Probat ćemo eksperimentalno 15 dana. Mali je rizik. Na tribinama se može napraviti razmak uz korištenje maski. Strah nas je nakon toga. Ove eksperimente ne možemo raditi u zatvorenim dvoranama jer imali smo probleme i razgovarat ćemo o tome i narednih dana. Ako ćemo donijeti takvu odluku, trebaju je donijeti oba entiteta – rečeno je danas i naglašeno da bi se do kjraja mjeseca mogle održavati utakmice uz prisustvo publike, maksimalno do 500 gledalaca.

Izvor: Hayat.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.