Subota, 1 Aprila

Mađarska promijenila odluku: Pomoć ne ide samo RS-u već cijeloj Bosni i Hercegovini

Mađarska ipak neće poslati medicinsku pomoć za borbu protiv koronavirusa samo RS, kako je to bilo najavljeno prošle sedmice, već cijeloj BiH.

Rezultat je to jučerašnje komunikacije na relaciji Sarajevo – Budimpešta – Brisel. Naime, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković uputila je pismo ministru vanjskih poslova Mađarske Peteru Sijartu i visokom predstavniku EU za vanjsku politiku Josepu Borellu.

Turković je navela kako BiH cijeni svu pomoć koju je Mađarska pružila u ovom teškom razdoblju, ali kako smatra da je korisnije ako se ta podrška pruži svim građanima BiH, a ne selektivno.

Ambasada Mađarske u verbalnoj noti upućenoj Ministarstvu vanjskih poslova BiH danas navela da je nakon telefonskog razgovora sa ministricom Turković i ambasadorom Mađarske u BiH Krisztiánom Pósom Mađarska odlučila da za borbu protiv koronavirusa BiH donira 200.000 komada zaštitnih maski i 10.000 komada zaštitnih odijela pri čemu bi jednu polovinu isporučili u Sarajevu, a drugu polovinu u Banjoj Luci.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ranije danas je zahvalio premijeru Mađarske Viktoru Orbanu i naveo da će se u kontingentu pomoći iz Mađarske naći respiratori, zaštitne rukavice, maske i druga medicinska oprema neophodna za borbu protiv koronavirus u RS-u.

Izvor: Klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.