Ponedjeljak, 27 Marta

Medvedev: Rusija može koristiti nuklearno oružje kako bi se odbranila

Moskva može upotrijebiti nuklearno oružje kako bi se odbranila, izjavio je u utorak bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, nekoliko dana nakon što je istakao da se bilo koja sredstva mogu koristiti za zaštitu teritorija koje su u sastavu Rusije.

– Prema vojnoj doktrini zemlje, Rusija može upotrijebiti svoje nuklearno oružje ako zemlja ili njeni saveznici budu napadnuti istim oružjem ili ako je ugroženo njeno postojanje – napisao je aktuelni zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Rusije na Telegramu.

Također je upozorio Zapad da ne pomaže Ukrajini slanjem nuklearnog oružja, ističući da to može imati teške posljedice.

– Ako prijetnja Rusiji pređe utvrđenu granicu opasnosti, morat ćemo odgovoriti – napisao je.

Medvedev je izrazio sumnju da bi se NATO mogao umiješati u sukob Rusije i Ukrajine čak i u slučaju upotrebe nuklearnog oružja, ističući da je za Washington, London i Brisel njihova vlastita sigurnost važnija “od sudbine umiruće Ukrajine”.

– Snabdijevanje modernim oružjem je samo posao za zapadne zemlje zasnovan na mržnji prema nama. Ne više od toga. Prekomorski i evropski demagozi neće umrijeti u nuklearnoj apokalipsi. Stoga će progutati upotrebu bilo kakvog oružja u trenutnom sukobu – rekao je Medvedev.

U takozvanim Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, Zaporiškoj i Hersonskoj oblasti, koje kontrolišu proruski separatisti na istoku Ukrajine, još danas se održava referendum o pridruživanju Rusiji, što je potez koji međunarodna zajednica smatra nezakonitim.

Izvor: Anadolija