Ponedjeljak, 27 Marta

Milanović o Srebrenici: Pakleni plan da se pobije sve što je muško, Mladić je sociopat

Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske o presudi ratnom zločincu Ratku Mladiću kazao je kako je najvažnije da je u zatvoru.

– To je sociopat, grozan tip i tu ću stati da me ne bi optužili. Da Pupovac ne bi imao nešto protiv mene, ali to su činjenice. 

Mladić je osuđen na doživotni zatvor za najteže ratne zločine, uključujući genocid u Srebrenici. Milanović je trajanje tog postupka opisao “sramotom i travestijom”.

Od pet sudaca, samo je predsjedavajuća sutkinja Prisca Matimba Nyambe iz Zambije osporavala zločine u Srebrenici. Milanović je komentirao da je Nyambe ugledna sutkinja, ima dobru karijeru. Ali ima “čudan način rezoniranja”. 

– Osam tisuća ubijenih muškaraca u Srebrenici po meni je genocid. Nema takvog sličnog događaja ili presedana u zadnjih 50 godina – rekao je Zoran Milanović.

No Milanović upozorava da kriteriji za genocid trebaju ostati visoki i da unutar te formulacije moraju biti zadovoljeni “relativno strogi kriteriji da se i genocid kao takav ne bi banalizirao”. 

– Srebrenica je bila genocid, ona se zaista dogodila. Nikakvo to humanitarno izvlačenje nije bilo nego jedan pakleni, svinjski, grozan plan da se pobije sve ono što je muško. I što eventualno može nositi pušku u očima neprijatelja – dodao je on.

– Znam da to neće leći nekima u Srbiji, ali tako je. Žao mi je. Trebali ste se sami kao narod zaštititi od toga da najgori sinovi vašeg naroda preuzmu stvar u svoje ruke i ubijaju nevine i nenaoružane – rekao je Milanović.

– Genocid je i nad Židovima u Drugom svjetskom ratu. Najveći koji pamti naša civilizacija. Genocid je i, na puno prizemniji način, počinjen protiv Tutsija u Ruandi koji su ubijani praktički ručno. I morali su plaćati za metak da ih ne bi ubijali mačetama. Sve se to događalo 1994. godine – podsjetio je hrvatski predsjednik.

Kaže da je bitno poslati poruku da se to “više nikada ne smije dogoditi”. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.