Ponedjeljak, 27 Marta

Mladi fudbaleri BiH danas protiv Italije

Mlada fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine utakmicom protiv Italije za zeničkom stadionu Bilino polje danas nastavlja kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2023. godine.

Selekcija BiH, nakon tri odigrana meča u ovim kvalifikacijama, ima samo dva boda, dok je Italija iz dva meča skupila svih šest bodova te je jedini tim u grupi F koji još nije primio nijedan gol.

– Ne možemo da budemo zadovoljni sa osvojena dva boda iz utakmica sa Crnom Gorom (2:2), Irskom (0:2) i Švedskom (1:1). Mislim da smo zaslužili više kroz igre koje smo pružali. Ja, od ove tri utakmice, nisam zadovoljan kako smo se ponašali, prije svega taktički na „mirnim, odnosno standard situacijama“ protiv Iraca. Možda bi u toj utakmici bili prezadovoljni sa bodom, jer se tako odvijalo – kazao je selektor bh. tima Slobodan Starčević.

Da nisu izgubili od Iraca u Zenici, Starčević je uvjeren da bi protiv Švedske u tom gradu upisali i pobjedu te bi, umjesto jedan, osvojili sva tri boda i sada bi “bila i druga slika“.

– Ušli bi sa jedne polazne pozicije koja je, sigurno, bolja nego ova. A to je, sada, trenutno peto mjesto u grupi, koje nas ne zadovoljava –  podvlači Starčević.

Međutim, napominje, utakmica protiv Švedske pokazala je da „protiv kvalitetnih ekipa možemo da odigramo dobro“.

– Pokazali smo da možemo ne samo da trpimo, nego i da kroz posjed lopte ugrozimo protivnika, kako smo i radili. Na toj atmosferi i na rezultatu iz te utakmice, gajili smo i pripremu za utakmicu sa Italijom. U susret nam dolazi veoma kvalitetna ekipa, sastavljena od igrača koji su akteri Serie A i Serie B, koji su, sigurno, velika budućnost italijanskog fudbala. Predvođeni su kapitenom Sandrom Tonalijem , koji je već svoj kvalitet pokazao u jednom veoma kvalitetnom Milanu – ističe Starčević uoči duela sa Italijanima.

Upoznali su se, kaže, sa svim dobrim i slabim osobinama Italije te su se na osnovu tih informacija i spremali.

Napominje kako je i italijanski selektor Paolo Nicolato iskazao respekt prema bh. timu, ocijenivši ga kao “veoma ozbiljnu, agresivnu i potentnu ekipu“. To im, kaže, dodatno podiže samopouzdanje.

– Znamo da imamo svoj kvalitet i mi ćemo taj kvalitet pokušati da stavimo u prvi plan. A to je, prije svega, jedna kompaktnost i agresivnost kada nemamo loptu, odnosno jednostavnost kada je osvojimo. Jer, tom, velikom talentu Italije možemo samo i odgovoriti kao tim. Ako bismo se mi, sada, “vagali“ pojedinačno, individualno – to bi sve išlo na njihovu stranu. Međutim, smatram da je naš tim malo duže zajedno i da smo imali više zajedničkih utakmica. Ono što smo radili u martu, junu i, sada, u septembru, sigurno je dovelo do toga da smo timski sigurno bolji nego što smo bili ranije – podvlači Starčević.

Samo kroz takav pristup, smatra, mogu se suprotstaviti “neosporno velikoj, talentovanoj i kvalitenoj italijanskoj reprezentaciji”. Zato je, napominje, akcenat ovih priprema u Zenici i bio na povećanju „koncentracije, odnosno discipline kod defanzivnih prekida“.

Dodatni motiv, slaže se, njegovim bi igračima mogao biti i Stadion Bilino polje, na kojem će nakon dužeg vremena igrati „Zmajići“, a koji su većinu zadnjih utakmica igrali u Trening centru Fudbalskog saveza BiH u Zenici.

– Ja sam i to potencirao u pripremi – da je Bilino polje hram fudbala u BiH. Naša je reprezentacija najbolje rezultate upravo i postizala na Bilinom polju, tako da će i ovi, mladi igrači BiH, iako nema podrške publike, sigurno osjetiti tu atmosferu Bilinog polja. Sigurno da je ona „fudbalskija“ nego ovdje – iako nam i Trening centar N/FSBiH daje mogućnosti da se najbolje moguće spremimo. Međutim, opet ponavljam, sigurno će i Bilino polje još više motivisati mlade igrače da u utakmici, sa ovakvim protivnikom, daju najviše što mogu u ovom trenutku – ističe Starčević.

Duel mladih fudbalskih selekcija BiH i Italije igra se od 17:30 sati na stadionu Bilino polje u Zenici.

Osim susreta BiH – Italija, danas u okviru ove grupe igraju i Švedska – Crna Gora (18.00) te Irska – Luksemburg (18.15).
 
Tabela grupe F: Švedska 7 (3 utakmice), Italija 6 (2), Irska 4 (2), Crna Gora 4 (4), BiH 2 (2) i Luksemburg 1 (4). 

Izvor: Fena

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.