Subota, 1 Aprila

Muzej grada Zenica izložbom ‘Digitalni Kulin ban’ predstavlja bosanskog vladara

Muzej grada Zenica postavio je u izložbenom salonu postavku “Digitalni Kulin ban”, posvećenu jednom od najznačajnijih bosanskih vladara, koju će građani i gosti tog grada u naredna dva mjeseca moći pogledati potpuno besplatno.

Na desetak televizijskih ekrana prezentirani su, kroz tekst i sliku, svi segmenti života srednjovjekovne Bosne za vrijeme vladavine Kulina bana.

– Riječ je o zakonodavstvu, pismenosti, trgovini, ratovanju, naoružanju, kuhinji, odijevanju – svemu onome što je svojstveno danas, ali je u srednjem vijeku, na prvi pogled, izgledalo drugačije. Pokušali smo pokazati sve ono što čini život tog perioda – kazao je direktor Muzeja grada Zenica Adnadin Jašarević.

Izlaganje na ekranu, kaže, omogućava im da izlože puno više slika i tekstova o srednjevjekovnoj državi Bosni, nego bi to bilo moguće da su postavili klasičnu izložbu.

Osim izložbene postavke, napominje Jašarević, na tim je ekranima moguće pogledati i nekoliko promotivnih spotova, dokumentarni film o Tvrđavi Vranduk, u kojoj se nalazi stalna muzejska postavka te album srednjovjekovne muzike u izvedbi zeničkog ansambla “Fugato”.

– Ovakav salon nikada nije postojao u Bosni i Hercegovini, mada u susjednoj Hrvatskoj i inim zemljama Evropske unije, ovo postaje praksa. Hrvati su nedavno Noć muzeja predstavili upravo na ovakav, digitalni način – podsjeća Jašarević, koji najavljuje nove izložbe na televizijskim ekranima te online, posredstvom društvenih mreža.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.