Utorak, 6 Juna

Muzej grada Zenice organizovao projekt „Ars viventem“ ili “Živa umjetnost”

Muzej grada Zenice u svojoj edukativnoj radionici pokrenuo je projekt nazvan „Ars viventem“ ili “Živa umjetnost” namjenjen učenicima osnovnih i srednjih škola.

Trajat će godinu dana, te ovaj se program, kaže nam muzejska pedagoginja Lejla Agić, organizuje povodom Međunarodnog dana muzeja koji zbog epidemiološke situacije nije mogao biti održan kada mu je vrijeme, 18.maja. Jednostavno govoreći, cilj je ovog projekta da djeca i mladi „ožive“ djela klasične likovne umjetnosti.

“Radi se o slikama i skulpturama, a imamo asesoare koje obučete i pretvarate se u tu skulpturu ili u portrete koje su djelo našeg lokalnog umjetnika Totića. Također, koristeći asesoare „glumite“ portret pa onda napravite selfije i možete ih staviti na naše interaktivne uređaje ili facebook stranicu“, objašnjava Lejla Agić.

Jedna od poenti ovog programa je upoznati djecu i mlade sa različitim oblicima likovnog izražavanja i dati im priliku da ih kroz igru na neki način ožive.

„Ovo je dio edukativnog kutka i tu ćemo postavku zadržati narednih godinu dana jer je jednom godišnje mijenjamo. Prošli put imali smo antički, rimski period sa interaktivnom igrom, a sada nastavljamo sa „živom umjetnošću“, kaže Lejla Agić.

U edukativni prostor gradskog Muzeja učenici mogu dolaziti svakim radnim danom od 9 do 13 sati i tu će se, kaže Lejla Agić, igrati, uživati, kostimirati i glumiti umjetnost.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.