Ponedjeljak, 27 Marta

Na području Zenice oduzete cigarete bez akciznih markica u vrijednosti od 78.100 KM

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) oduzeli su na području Zenice veću količinu cigareta koje nisu bile obilježene akciznim markicama.

Tržišna vrijednost robe koju su privremeno oduzeli ovlašteni službenici Regionalnog centra Sarajevo, procjenjuju se na iznos od 78.100 KM.

“Na osnovu ranije prikupljenih obavještajnih informacija da osoba sa inicijalima A. V. dovozi cigarete bez akciznih markica UIO iz Hercegovine u Zenicu, te cigarete nelegalno prodaje na području Zenice, ovlašteni službenici Uprave preduzeli su niz operativno – taktičkih mjera i radnji, kojom prilikom je osoba locirana, te je otkrivena lokacija koja je služila za skladištenje akciznih proizvoda – cigareta bez akciznih markica UIO”, saopćeno je iz UIO BiH.

Izvršeni su pretresi putničkog motornog vozila te dvije garaže, a tom prilikom je pronađeno 13.144 paketa cigareta koje nisu bile obilježene akciznim markicama UIO i vozilo koje je služilo za izvršenje krivičnog djela. Aktivnosti na tereneu provedene su prema naredbama i saglasnostima Tužilaštva BiH i Suda BiH radi prikupljanja dokaza.

Pored privremeno oduzetih cigareta zapljenjeno je i putničko motorno vozilo koje je služilo za izvršenje krivičnog djela, kao i drugi predmeti koji služe kao dokaz počinjenog krivičnog djela. Vrijednost privremeno oduzete robe iznosi 78.100 KM.

Zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo “nedozvoljen promet akciznih proizvoda”, Tužilaštvu BiH će biti podnesen Izvještaj o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu. Ovlašteni službenici Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaje i Grupe za istrage nastavljaju dalje prikupljati dokaza u vezi s ovim krivičnim djelom.

U aktivnostima na terenu službenici UIO koristili su opremu koju je Upravi donirala Vlada SAD-a kroz program EXBS.

“Uprava za neizravno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju trošarinskih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni”, saopćili su iz UIO.

Izvor: klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.