Ponedjeljak, 27 Marta

Najnovija blamaža samozvanog “ekonomskog” eksperta Kasumovića – Ustavni sud FBiH proglasio neustavnim povećanje komunalnih taksi za telekom operatere u Zenici

Predsjedavajuća Gradskog vijeća Zenice Diana Bešić je prije početka današnje sjednice kazala da je Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine, odlučujući po zahtjevu premijera FBiH Fadila Novalića za utvrđivanje ustavnosti člana 2. odluke o izmjenama i dopunama odluke o komunalnim taksama i zahtjeva za izdavanje privremene mjere, na sjednici bez javne rasprave donio presudu kojom se utvrđuje da pomenuta odluka nije u saglasnosti s Ustavom FBiH.Odluka se odnosi na prvu grupu pravnih osoba u dijelu koji se odnosi na telekomunikacijske, telefonske i satelitske usluge, a u obrazloženju se navodi da se pomenutom odlukom direktno obavezuju samo društva koja se bave određenom vrstom djelatnosti pružanja usluga kao što su BH Telecom i Eronet, društva koja su u većinskom vlasništvu Vlade FBiH.

Faksimil Presude Ustavnog suda FBiH (Foto: Klix.ba)Faksimil Presude Ustavnog suda FBiH (Foto: Klix.ba)

Iz Ustavnog suda su poručili da vrsta djelatnosti ne može biti kriterij za propisivanje visine komunalne takse. Planirana taksa za telekom operatere trebala je iznositi od 20.000 do 50.000 KM godišnje i o njoj je odlučeno proizvoljno.

Ovo je još jedna odluka o izmjenama Odluke o komunalnim taksama koju je Ustavni sud Feeracije BiH proglasio neustavnom na području Zenice.

Podsjetimo, Ustavni sud FBiH 19. jula prošle godine odlučio je da je odluka o komunalnim taksama za kladionice u Zenici neustavna.

KLIX.BA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.