Utorak, 21 Marta

Narodna skupština RS-a danas o Prijedlogu zakona o lijekovima

U Banjoj Luci danas u 12 sati počet će sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj će se raspravljati o Prijedlogu zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske, po hitnom postupku.

Ovaj prijedlog utvrdila je Vlada Republike Srpske na sjednici u ponedjeljak. Prijedlogom zakona vlast u RS pokušava razvlastiti Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH, a njene nadležnosti bi se prenijele na novu Agenciju za lijekove i medicinska sredstva RS.

Poslanici opozicije danas neće podržati ovaj prijedlog, jer je materija u nadležnosti Parlamenta BiH, izjavio je jučer šef Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić.

– Ovim zakonom osniva se Agencija za lijekove i medicinska sredstva Republike Srpske, kao ovlašteni organ nadležan za oblast lijekova i medicinskih sredstava, koji se proizvode i upotrebljavaju u medicini u RS-u. Agencija je samostalna upravna organizacija i ima svojstvo pravne osobe – stoji u prijedlogu.

Zanimljiv je podatak da je u Prijedlogu navedeno da zakon stupa na snagu tek nakon šest mjeseci od dana objavljivanja u Službenom glasniku.

Osim toga, uskoro bi trebala biti održana i druga posebna sjednica NSRS-a, na kojoj će se raspravljati o zakonima iz oblasti pravosuđa i sigurnosti. Stoga bi današnja sjednica mogla biti samo početak procesa u koji je krenula vlast u RS-u, a koji bi mogao imati nesagledive posljedice po taj entitet, ali i cijelu BiH.

Lider SNSD-a Milorad Dodik je, podsjetimo, najavio vraćanje nadležnosti u oblasti sigurnosti i pravosuđa, odnosno povlačenje RS-a iz Oružanih snaga BiH, SIPA-e, VSTV-a, OSA-e itd.

Ekspertski timovi iz različitih oblasti, prema planu, do 28. oktobra će pripremiti prijedloge zakona u vezi sa “zaštitom ustavnih prava Republike Srpske garantovanih Dejtonom”, o kojima će se izjasniti Narodna skupština Republike Srpske.

Pravni stručnjaci, podsjetimo, upozoravaju da povlačenje saglasnosti na ove zakone u NSRS-u nije dovoljno i neće proizvesti pravno dejstvo, jer su ovi zakoni usvojeni u Parlamentu BiH i samo tamo mogu biti mijenjani ili stavljeni van snage.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.