Nedjelja, 2 Oktobra

Narodna skupština RS o povratku u institucije Bosne i Hercegovine

Narodna skupština Republike Srpske tražiće rješenje za povratak predstavnika ovog entiteta u institucije Bosne i Hercegovine na posebnoj sjednici koja još nije zakazana, ali su poslane pozivnice gostima. Dok Dragan Čović lider HDZ BiH nema ništa protiv obraćanja poslanicima parlamenta u Banjaluci, u SDA imaju preduslove za prisustvo Bakira Izetbegovića.Kolegij Narodne sku pštine najvjerovatnije će u petak zakazati sjednicu parlamenta za utorak, 1. februara.

U zbrkanom redosljedu poteza, predsjednik parlamenta Nedeljko Čubrilović javno poziva goste iz drugog entiteta da se obrate na još nezakazanoj sjednici. Očekuje njihov doprinos dijalogu i prihvatljivim rješenjima za Bosnu i Hercegovinu. Prvo deblokada državnog parlamenta uslov je SDA za učešće Izetbegovića. Dragan Čović nema ništa protiv. Provjeriće, kaže, u kojoj funkciji je pozvan.

– Naravno da ćemo u komunikaciji sa predstavnicima Republike Srpske i prijateljima sa kojima surađujemo na razini Bosne i Hercegovine vidjeti šta je cilj razgovora, šta  je cilj obraćanja i prema tome zauzeti stajalište – izjavio je Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH.

– Ponižavanje Skupštine – tako postupke Čubrilovića vide u opoziciji. Izlaz iz političke krize je zadatak SNSD-SDA-HDZ koalicije, kažu. Pomalo su zatečeni pozivom Izetbegoviću i Čoviću i vjeruju da je sve u funkciji peglanja političkog rejtinga.

– Uopšte ne znam šta je htio Čubrilović s tim da postigne ako pogledate 28 poslanika u PS BiH ta dvojica ljudi koji su pozvani predstavljaaju 13, čak ni pola političkog života u Federaciji – kaže Igor Crnadak, poslanik PDP u NSRS.

– Sjednica o političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH je način da se stvari vrate u institucije bez uticaja stranaca, kaže Denis Šulić. SNSD-ov podpredsjednik parlamenta očekuje konstruktivnu raspravu i političko jedinstvo. Opravdava učešće Čovića i Izetbegovića. 

– Odluke Narodne skupštine  su u proteklom periodu išle u produbljivanje krize i otvaranje mnogo pitanja na način na koji to ne bi trebalo da se radi vaninstitucionalno na neki način otvaranje tih pitanja, tako da ovo jeste pokušaj da se Narodna skupština predstavi kao neki faktor koji je za pomirenje i konsenzus što je jako dobro, ali nije dobro što je to došlo tek sada – ističe politikolog Velizar Antić.

Antić vjeruje da će vladajuća većina na posebnoj sjednici nastojati da zamrzne prethodne zaključke parlamenta kojima je uvedena blokada institucija BiH i donese nove koji bi inicirali i moguće rješenje za nametnutu odluku o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina.

Izvor: BHRT

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.