Naslovnica BiH Nastavlja se implementacija projekta za unaprijeđenje srednjeg stručnog obrazovanja

Nastavlja se implementacija projekta za unaprijeđenje srednjeg stručnog obrazovanja

Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK i Pedagoškim zavodom Zenica, uz finansijsku podršku Fondacije Helvetas Moja Budućnost, nastavlja implementaciju projekta ˝Sinergijom do lakšeg zapošljavanja u Zeničko-dobojskom kantonu˝.

Riječ je o projektu koji je započeo u 2020 -oj godini i tada je udruženim snagama sudionika projekta formirana Međusektorska radna grupa kako bi se unaprijedilo srednje stručno obrazovanje, u skladu sa potrebama tržišta rada u Zeničko-dobojskom kantonu.

„Ta Međusektorska radna grupa i u ovom implementacijskom periodu će raditi na zagovaranju izmjena pozitivno-pravnih propisa u cilju razvoja praktične nastave izvan škole, a sve u cilju prepoznavanja statusa učenika na praktičnoj nastavi koja se odvija van škole“, navodi Diana Babić, predsjednica Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona.

Projektom je planirana implementacija još jednog ciklusa obuke mentora za praktičnu nastavu uz koordinaciju Privredne komore.

U prethodnom periodu su kreirana i usvojena dva pravilnika za izvođenje praktične nastave, jedan je vezan za izvođenje praktične nastave u privrednim subjektima ZDK, a drugi se tiče ferijalne prakse.

„Implementacija istih zbog pandemije je bila dosta ograničena ali i u tom kratkom implementacijskom periodu su prepoznate mogućnosti unapređenja odredaba tog pravilnika, te će se raditi i na analizi efekata implementacije pravilnika“, završava naša sagovornica.

Zahvaljujući ovom projektu izrađene su smjernice za izmjenu 30 % nastavnih programa u skladu sa potrebama tržišta rada koje će biti promovirane i pilotirane u odabranoj srednjoj školi, a iskustva prenesena na cijeli kanton.

Najpopularnije

Amel Tuka sjajnom utrkom izborio plasman u polufinale Olimpijskih igara

Najbolji bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka rano jutros izborio je plasman u polufinale Olimpijskih igara koje se održavaju ove godine u Tokiju.

Tuča u Lokvinama kod Zenice, povrijeđena jedna osoba

Tuča u Lokvinama kod Zenice, povrijeđena jedna osoba- U jednom ugostiteljskom objektu u zeničkom naselju Lokvine preksinoć je došlo do narušavanja javnog...

Za manje od 15 dana u dvije nesreće pet poginulih i dvoje teško povrijeđeno na magistralnom putu M-17

Za manje od 15 dana u dvije nesreće pet poginulih i dvoje teško povrijeđeno na magistralnom putu M-17- U posljednje dvije nezgode...

Dvije osobe poginule u teškom sudaru tri vozila kod Žepča

Dvije osobe su poginule, a jedna je teško povrijeđena u saobraćajnoj nesreći koja se rano jutros dogodila u mjestu Liješnica kod Žepča...