Srijeda, 7 Juna

Nastavlja se strmoglav pad SDPa, na narednim lokalnim izborima bez kandidata za gradonačelnika Zenice

Socijaldemokratska partija Zenica na posljednjim lokalnim izborima voljom građana Grada Zenica od 35 predloženih kandidata za Gradsko vijeće, SDP je dobio tri vijećnička mandata. Uzimajući u obzir da je SDP Zenica u Općinskom vijeću 2012. godine imao šest vijećnika, a 2016. godine tri, stičemo jasan utisak da SDP u Zenici konstantno gubi podršku građana i izborni rezultat od tri osvojena mandata na Izborima 2016. dokazuje strmoglav pad i sigurno se ne može smatrati uspješnim.


SDP Zenica, koji istini za volju nije bio u najboljem stanju ni za opće izbore 2018. godine, ali čija je sarajevska centrala agresivno nastupala, lokalne izbore dočekuje u stanju potpunog bankrota – političkog, ideološkog, idejnog, kadrovskog i finansijskog.

Od nekada najveće i jedine relevantne ljevičarske stranke spali su na mjesto treće ili četvrte stranke koja se bori za glasove lijevo nastrojenih glasača.

Pritom su se svojevoljno odrekli bilo kakvih patriotskih tekovina pa čak i ideja prodržavne politike, otvoreno ih demonizirajući te prepuštajući se uticaju osobe poput Fuada Kasumovića čime su se odrekli i glasova onih glasača koji doduše nisu ljevičari ali imaju “građanske” a ne nacionalne političke ukuse. Da bi sve bilo gore, zbog očite deintelektualizacije, u SDP-u više nisu sposobni niti ideološki artikulirati vlastite političke odluke niti sami politički kurs pa su postali tek obično prevozno sredstvo kojim će se Fuad Kasumović pokušati ponovno dovesti na mjesto gradonačelnika.

Ako bismo političku analizu 2019. godine ograničili samo na bošnjačku političku scenu, praveći pritom komparaciju između početnih i završnih pozicija političkih stranaka koje artikuliraju dva politička pola i dvije osnovne ideološke pozicije kod Bošnjaka, SDA i SDP, možemo primjetiti dva potpuno različita trenda.

Ove dvije sasvim različite političke sudbine možda ponajbolje potvrđuju da trenutno postoji ogromna razlika u političkim, intelektualnim, organizacionim kapacitetima između dviju stranaka koje su nekada bile glavni politički konkurenti. SDA je iz teške godine izašla s još jednom potvrđenim imidžom temeljne državotvorne bošnjačke stranke, dok se SDP gotovo survao u ambis političke irelevantnosti pri čemu se prepustio uticaju Fuada Kasumovića koji će sa svojom listom “nezavisnih” vijećnika zadati još teži udarac socijaldemokratiji u Zenici na predstojećim izborima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.