Utorak, 21 Marta

NATO poslao apel Putinu, UN duboko zabrinuti

NATO je u nedjelju zatražio od Moskve da hitno obnovi dogovor postignut uz posredovanje UN-a koji je Ukrajini omogućio nastavak izvoza žitarica preko Crnog mora u jeku globalne prehrambene krize, dok je UN izrazio “duboku zabrinutost” za globalnu opskrbu hranom.

Ruski “predsjednik (Vladimir) Putin mora prestati koristiti hranu kao oružje i treba okončati svoj ilegalni rat protiv Ukrajine”, rekla je glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu.

– Pozivamo Rusiju da preispita svoju odluku i hitno obnovi dogovor te na taj način omogući da hrana stigne do onih kojima je najpotrebnija.

Svi NATO-ovi saveznici pozdravili su dogovor koji je postignut uz pomoć Turske, istaknula je.

– Izvoz je pridonio smanjenju cijena hrane u cijelome svijetu – dodala je Lungescu.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres “duboko je zabrinut” zbog situacije nastale u pogledu suspenzije dogovora o izvozu ukrajinskog žita u Crno more, rekla je u nedjelju njegova glasnogovornica.

Guterres sudjeluje u “intenzivnim konzultacijama” kojim se nastoji postići da Rusija odustane od odluke o suspenziji dogovora jer je on ključan za svjetsku opskrbu hranom.

Zbog toga je odlučio na jedan dan odgoditi putovanje i sudjelovanje u radu samita Arapske lige koji se u utorak održava u Alžiru, rekla je glasnogovornica.

Posebno je razgovarao sa šefom europske diplomacije Josepom Borrellom, koji je u tvitu pozvao Rusiju da pristane na dogovor kojim se dopušta izvoz ukrajinskih žitarica.

– EU će učiniti svoj dio u zaustavljanju globalne prehrambene krize – dodao je Borrell.

Prijevoz ukrajinskih žitarica blokiran je u nedjelju u Crnome moru i za taj dan nije potvrđen prijevoz tereta.

Rusija je u subotu objavila da će suspendirati svoje sudjelovanje u dogovoru nakon što su na anektiranom Krimu bespilotnim letjelicama napadnuti ruski brodovi.

Izvor: Agencije