Petak, 27 Januara

NATO šalje dodatne trupe na istočno krilo Alijanse

Ruska invazija na Ukrajinu počela je rano jutros. Ruski predsjednik Vladimir Putin u obraćanju naciji kazao je kako pokreće “specijalnu operaciju s ciljem demilitarizacije Ukrajine”.

U toku napada granatirani su brojni ukrajinski gradovi, poput prijestonice Kijeva, ali i Harkova, Odese, Mariupolja i drugih. Rusija tvrdi da gađa vojne ciljeve, ali sa terena stižu informacije i o pogođenim civilnim ciljevima, poput stambenih zgrada.

Iz svijeta su počele stizati prve reakcije na invaziju, u kojima se, u najvećem broju slučajeva, radi o osudama ruskog napada.

Članovi Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija oštro su osudili rusku vojnu intervenciju u Ukrajini, navodeći da ona pokazuje prezir prema međunarodnom pravu i principima UN-a. Na sjednici u New Yorku Sergiy Kyslytsya, ukrajinski ambasador u UN-u, razmijenio je oštre riječi s ruskim amasadorom pri UN-u Vasilijem Nebenzyom. U jednom trenutku oštro mu poručio: Ratni zločinci ne idu u čistilište, nego pravo u pakao.

NATO razmješta dodatne odbrambene kopnene i zračne snage, kao i dodatna pomorska sredstva na istočno krilo Alijanse, saopćeno je iz sjedišta sjeveroatlantskog saveza, prenosi RSE.

Saveznici su ovu odluku donijeli nakon vanrednog sastanka Sjeveroatlantskog saveza, gdje je povećanje spremnosti obrazloženo odgovorom na sve nepredvidive situacije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.