Četvrtak, 8 Decembra

Navodnom regulacijom Ciganskog potoka u mjesnoj zajednici Perin Han Kasumović spojio svoje dvije parcele

Projekt vrijedan 252.720 KM osim što je u sukubu interesa, s kojim je gradonačelnik Zenice spojio svoje dvije privatne parcele, posebno je zanimljiv s gledišta odabira izvođača radova. Nakon okončanog otvorenog postupka javne nabavke, posao je povjeren preduzeću „Špic-beton“ d.o.o. Zenica s kojom je gradonačelnik Zenice u bliskim odnosima, a koja se spominje i u sklopu finansijske revizije Grada Zenica kao firma koja je aneksima ugovora ostvarila znatnu dobit. Naime, poslovi koje je ova firma radila precijenjeni su u odnosu na stvarnu vrijednost koja se mjeri milionima maraka.

Svojom dužinom od blizu 500 metara Ciganski potok je uveden u cijevi koje su poslije zatrpane i time spojili dvije parcele gradonačelnika Fuada Kasumovića na račun gradskog budžeta, odnosno novca građana Zenice prikazani su kao projekt od značaja za mjesnu zajednicu. Implementaciju ovog privatnog projekta pratila je Služba za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove Grada Zenica.

Podsjetimo, brojne nepravilnosti utvrđene su u sklopu finansijske revizije Grada Zenica, a uz ostale nepravilnosti navedeno je da su ugovori o obavljanju komunalnih djelatnosti zaključivani bez provođenja postupaka i procedura odabira najpovoljnijih ponuđača.
Konkretno, protivno članu 69. Zakona o javnim nabavkama, ugovor o izgradnji pješačke staze na dionici Perin Han – selo Pelinovići procijenjene vrijednosti od 139.230 KM dodijeljen je, u vrijednosti od 330.475 KM, kompaniji Špic beton d.o.o Zenica.
Za rekonstrukciju lokalnog puta Radinovići – Puhovac, procijenjene vrijednosti 174.564 KM, dodijeljen je, u vrijednosti od 390.054 KM, kompaniji Špic beton d.o.o Zenica. Po ugovoru za vanjsko uređenje objekta Dom zdravlja Zenica, procijenjene vrijednosti 269.100 KM, dodijeljen je, u vrijednosti od 414.467 KM, kompaniji Špic beton d.o.o Zenica.

Protivno članu 69. Zakona o javnim nabavkama, ugovor dodijeljen za rekonstrukciju puta Seoci – Osredak Gradina, procijenjene vrijednosti 77.220 KM, dodijeljen je, u vrijednosti od 127.296 KM, kompaniji Špic beton d.o.o Zenica.
Protivno članu 69. Zakona o javnim nabavkama, ugovor za rekonstrukciju puta Seoci – Živkovići, procijenjene vrijednosti 54.054 KM, dodijeljen je, u vrijednosti od 87.692 KM, kompaniji Špic beton.d.o.o Zenica.
Protivno članu 69. Zakona o javnim nabavkama, ugovor za rekonstrukciju makadamskog puta Nijagara – Sebuje, procijenjene vrijednosti 45.045 KM, dodijeljen je, u vrijednosti od 95.121 KM, kompaniji Špic beton d.o.o Zenica itd.itd. sve pod patronatom Službe za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove Grada Zenica. Zenica šuti, Kasumovićeve pristaše bleje “bravo kralju” , a Tužilaštvo na vječnom godišnjem odmoru.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.