Subota, 25 Marta

Nedovoljni dokazi da Vitamin D štiti od Covid-19

Ne postoji dovoljno dokaza da suplementi u obliku vitamina D štite protiv Covid-19, potvrdio je panel naučnika.

Panel koji okuplja predstavnike Nacionalnog institute za zdravlje i zaštitu (NICE), Javno zdravstvo Engleske i Naučni savjetodavni komitet o ishrani zaključio je kako je potrebno više istraživanja kako bi se ova tvrdnja dokazala, piše BBC.

Ali, svima se i dalje savjetuje da tokom zime uzimaju dodatke ishrani kako bi održali zdravlje kostiju i mišića.

Zdravstveni službenici proveli su brzi pregled dokaza o vezama između vitamina D i Covid-19, nakon što je mali broj studija sugerirao da bi ovaj vitamin mogao igrati ulogu u imunološkom odgovoru tijela na respiratorne viruse.

Međutim, otkrili su da postoji “nedovoljno dokaza” za preporuku u prevenciji ili liječenje ove bolesti.

Dr. Paul Chrisp, direktor centra za smjernice pri NICE-u, rekao je: “Nastavljamo s praćenjem dokaza kako se objavljuju i po potrebi ćemo ih pregledati i ažurirati.”

Profesor Adrian Martineau, klinički profesor respiratorne infekcije i imuniteta sa Unievrziteta Queen Mary u Londonu, rekao je da postoji šansa da vitamin “može smanjiti rizik i/ili težinu Covid-19”, a klinička ispitivanja koja su trenutno u toku “nadam se da će rasvijetliti ovo pitanje”.

Ipak, uzimanje vitamina D posebno je važno ove zime zbog vremena koje su ljudi proveli u zatvorenom prostoru izolirajući se i štiteći od koronavirusa. To znači da možda ne stvaraju dovoljno vitamina D od sunčeve svjetlosti – ključnog izvora.

Vitamin D također se može dobiti iz određene hrane, poput masne ribe i žitarica.

Izvor: N1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.