Četvrtak, 23 Marta

Nezir Pivić: Srbijansko pravosuđe nije imalo minimum dokaza protiv Mujanovića

Zamjenik ministra pravde Bosne i Hercegovine Nezir Pivić komentarišući prvostepenu presudu Huseinu Mujanoviću pred srbijanskim pravosuđem je kazao da srbijansko pravosuđe ne posjeduje ni minimum dokaza da bi se ti postupci mogli dovesti do kraja.

Prema riječima Pivića izricanje prvostepene presude Mujanoviću od srbijanskog pravosuđa za navodno kršenje međunarodnog humanitanog prava ponovo je uznemirilo bosanskohercegovačku javnost.

Naime, trenutno se pred pravosuđem Srbije nalaze dva bosanskohercegovačka državljana, Husein Mujanović i Osman Osmanović, protiv kojih se vode postupci zbog kršenja međunarodnog humanitarnog prava.

“Nakon što sam se u više navrata oglašavao na ovu temu, ponovo ističem da pravosuđe Republike Srbije potpuno pogrešno i tendenciozno koristi svoj Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine upotrebljavajući univerzalnu jurisdikciju kako bi prije svega državljane Bosne i Hercegovine procesuirala za navodne ratne zločine. Ovi postupci, od kojih su trenutno aktuelni protiv Mujanovića, kojem je danas izrečena prvostepena presuda, i protiv Osmanovića, protiv kojeg se vodi postupak, se vode iako srbijansko pravosuđe ne posjeduje ni minimum dokaza da bi se ti postupci mogli dovesti do kraja. Naime, nakon što su njih dvojica uhapšena, organi Bosne i Hercegovine su podnijeli zahtjeve za njihovim izručenjem kako bi se postupci protiv njih vodili u Bosni i Hercegovini s dokazima koji nagovještavaju osnov sumnje za navedene osobe”, kazao je Pivić te dodao:

“Za te osobe bi postupak bio pokrenut u Bosni i Hercegovini uvažavajući dokaze Tužilaštva, ali i sprovodeći u potpunosti i sveobuhvatno sve dokaze odbrane koji bi išli u korist tih osoba. Srbijansko pravosuđe, uhapsivši ove osobe s namjerom da protiv njih provede postupak za navodne zločine, nema ni minimum dokaza kako bi se oni proveli do kraja, a pogotovo ne postoji mogućnost da se efikasno izvede odbrana tih osova zbog, prije svega, straha svjedoka odbrane, da ne dožive istu sudbinu kao i te osobe, ako budu svjedočili pred srbijanskim pravosuđem.”

Pojasnio je da će epilog ova dva postupka, nažalost, biti i sticanje političkih poena, ne uzimajući u obzir zahtjeve za ostvarivanjem principa pravde zbog kojih se ti postupci u pravilu i vode.

“Koristeći navedeni zakon, odnosno, univerzalnu jurisdikciju Republika Srbija grubo krši bilateralne sporazume o izručenju i saradnji u krivičnim stvarima. Na temelju ovih sporazuma suđenje osobama za koje postoji osnov da su počinila krivična djela, uključujući i ratne zločine, se provodi pred organima države u kojoj ta lica imaju prebivalište i koji posjeduju dokaze odnosno pred kojima se mogu u postupnosti izvesti dokazni postupci tužilaštva i odbrane”, pojasnio je Pivić.

Na kraju je poručio da Republika Srbija, odnosno, njeno pravosuđe ne uvažava pravosuđe Bosne i Hercegovine, što će ostaviti značajne posljedice u saradnji organa ove dvije države.

“Međutim ono što jeste najstrašnija posljedica ovakvog postupanja je to da Husein Mujanović i Osman Osmanović neće imati ni minimum šansi da adekvatno iznesu svoju odbranu odnosno s velikom dozom sigurnosti se može tvrditi da su njihovim hapšenjem oni unaprijed i presuđeni”, zaključio je naš sagovornik.

Izvor: Klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.