Subota, 1 Aprila

Njemačka izdvojila pet miliona eura pomoći privredicima u BiH

U okviru Bilateralne razvojne saradnje između Bosne i Hercegovine i Njemačke, Njemačka je izdvojila dodatna finansijska sredstva od pet miliona eura za ublažavanje negativnih posljedica pandemije izazvane virusom COVID-19 .

Sredstva su namijenjena privatnim malim i srednjim preduzećima iz svih privrednih grana, među njima mnogim mikropreduzećima kako bi se savladale posljedice pandemije koje utiču na poslovanje.

U te svrhe dodjeljuju se beskamatni i besplatni zajmovi u visini do 25.000 € koji će biti dostupni preko mikrokreditnih organizacija Mikrofin iz Banja Luke i partnera iz Tuzle.

Najduže dospjeće kredita upućeno krajnjem korisniku kredita iznosi tri godine.

Margret Uebber, ambasadorica Savezne Republike Njemačke u BiH je izjavila:

„Skoro godinu dana kriza izazvana koronom prijeti životu i ljudskoj egzistenciji širom svijeta. Mi možemo samo zajednički uspješno odgovoriti tom izazovu- bilo to kao lokalna, državna ili međunarodna zajednica koja je opredjeljena na solidarnost. Ove mjere upotpunjuju našu razvojnu saradnju na idealan način koja stavlja snažan naglasak na razvoj privatnog sektora.“

Sporazum o finansiranju za ovaj novi program je već potpisan između KfW (Kreditanstalt für Wiederaufbau) i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, koje zastupa Ministarstvo finansija i trezora.

KfW je jedna od vodećih razvojnih banaka diljem svijeta. Banka koja je 1948. godine osnovana kao javnopravno tijelo, 80 posto je u vlasništvu Savezne Republike Njemačke i 20 posto u vlasništvu njemačkih saveznih pokrajina.

Izvor:vijesti.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.