Utorak, 21 Marta

Nova školska godina – novi troškovi za roditelje

Početak školske godine dodatni je izdatak za roditelje. Ove godine stanje je teže jer nije mali broj onih koji su, usljed pandemije koronavirusa, ostali bez posla, a mnogima koji rade primanja su umanjena.

Dok se roditelji i učenici snalaze za udžbenike i drugu opremu sociolozi upozoravaju da ovakva situacija utiče psihološki na roditelje, ali i na djecu.

Djeca se moraju ponašati po pravilima u skladu sa pandemijom, dok roditelji svojim školarcima moraju osigurati udžbenike i školski pribor. Ovaj put je to glavobolja za mnoge od njih. Oni koji su ostali bez posla tokom pandemije, primorani su djeci kupovati polovne udžbenike, jeftinije, a ima ih i u internetskoj ponudi.

U knjižarama potvrđuju da je manje kupaca ove godine. Nije ni čudno kada za potpunu školsku opremu jednog učenika, kažu, treba izdvojiti od 400 do 500 KM.

  • Cijena udžbenika od prvog do četvrtog razreda se kreću do nekih 90 konvertibilnih maraka, a od petog do devetog razreda između 150 do 200 konvertibilnih maraka. Ono na šta, čega je najviše pad jeste ruksaka – navodi Dijana Remeta, direktorica izdavačke kuće Sarajevo Publishing.

Pozitivan primjer pruža sarajevska Osnovna škola “Aleksa Šantić”. Osim što prvačići, zahvaljujući Opštini Novi Grad, svake godine dobiju besplatne udžbenike, u ovoj školi organizuju bazare na kojima se udžbenici poklanjaju.

  • Roditelji dijele mišljenje da su počašćeni i oslobođeni jednog tereta. Dovoljno im je muke što moraju se snalaziti oko produženog boravka”, kaže direktorica OŠ “Aleksa Šantić” Rasija Ibrahimović.

Roditelji dijele mišljenje da su počašćeni i oslobođeni jednog tereta. Dovoljno im je muke što moraju se snalaziti oko produženog boravka.

  • Ove godine smo takođe realizirali projekat nabavke besplatnih udžbenika i to za učenike trećih i četvrtih razreda devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja, prvenstveno za one koji su u stanju socijalne potrebe, a ove godine smo izdvojili maksimum sredstava koliko smo mogli, a to je 480 hiljada – rekla je Nadija Bandić, pomoćnica ministra obrazovanja i nauke FBiH.
  • Cijene udžbenika u RS od trećeg razreda koji se prvi plaća su 90 KM do 180, to su najskuplji kompleti za osmi razred. U ovim cijenama su strani jezici. Sve zavisi od vas šta želite da priuštite svom djetetu. Imate ranac od 15 do 150 KM. Svjedoci smo da i roditelji pretjeruju, da kupuju mnogo skuplje – mišljenja je Dejan Kerleta, portparol Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva RS

Sociolozi upozoravaju – socijalni momenat opasan je za djecu gdje su oba roditelja ostala bez posla. Upozoravaju, sanirati takvo stanje znatno je teže nego nadoknaditi ekonomsku štetu. Može doći do kulturološkog šoka i pogoršanja mentalnog zdravlja.

Izvor: BHRT

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.