Ponedjeljak, 3 Oktobra

Novaku Đokoviću ponovo ukinuta viza, slijedi deportacija?

Odluka o ukidanju australijske vize Novaku Ðokoviću je donesena, što znači da mu je po drugi put ukinuta viza.

Nejasno je hoće li Australija deportirati srpsku zvijezdu, jer tu odluku još uvijek može osporiti njegov pravni tim.

savezni ministar imigracije Alex Hawke je konačno donio odluku, pozivajući se na svoju diskrecijsku moć i odmah tražeći deportaciju teniske zvijezde.

– Danas sam iskoristio svoju ovlast prema članku 133C(3) Zakona o migracijama da poništim vizu koju ima gospodin Novak Đoković iz razloga zdravlja i dobrog reda, na temelju toga što je to u javnom interesu – rekao je Hawke i dodaje:

– Prilikom donošenja ove odluke, pažljivo sam razmotrio informacije koje su mi dali Ministarstvo unutarnjih poslova, australske granične snage i gospodin Đoković.

Podsjećamo, Ðokoviću je poništena viza po dolasku u Australiju, nakon čega je proveo je šest dana u imigracijskom pritvoru, da bi Federalni sud u Melbourneu prihvatio njegovu žalbu i poništio tu odluku.

Javnost bi podržala odluku o deportaciji

Prema online istraživanju medijske grupe News Corp, 83 posto Australijanaca podržalo bi odluku vlade o deportaciji Ðokovića, prenosi Tanjug.

Oglasio se i Odbor za Melbourne, koji okuplja biznismene i umjetnike, prema kojem je reputacija grada kao domaćina velikih manifestacija narušena sporom oko Ðokovića.

Devet puta pobjednik Australian Opena

Đoković je u Melbourne doputovao zahvaljujući medicinskom izuzeću od vakcinacije.

No, policija tvrdi da nije predočio adekvatne dokaze koji bi mu omogućili ulazak u zemlju, gdje najbolji teniser svijeta treba učestvovati na Australian Openu.

Đoković se žalio na odluke o poništenju vize i deportaciji iz Australije te je na sudu tražio da mu se odobri ulazak u državu i nastup na turniru. Sud je odlučio u njegovu korist.

Najbolji teniser svijeta je deveterostruki pobjednik Australian Opena. Ima 20 Grand Slam naslova, a  taj rekord dijeli s Rogerom Federerom i Rafaelom Nadalom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.