Utorak, 6 Juna

Novalić: Nismo potrčali za vakcinama da ne budemo pokusni kunići kao Srbija i Izrael

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić jučer je komentirao činjenicu da ovaj bh. entitet još uvijek nije uspio kupiti niti jednu vakcinu protiv koronavirusa i dao, u najmanju ruku, još jednu začuđujuću izjavu.

Novalić je, nakon održanog ročišta pred Sudom BiH u Sarajevu u aferi “Respiratori”, posjetio Zeničko-dobojski kanton gdje je istakao kako Federacija BiH i nije, baš, nadležna za nabavku vakcina, ali su prihvatili i tu obavezu.

Podsjetio je kako taj posao, svugdje u svijetu, rade državne vlasti.

– Druga stvar, mi, u tom globalnom svijetu, na određeni način, nismo, da tako kažem, potrčali prvi i bili neki, pokusni kunići. Neke su države to prihvatile kao Mađarska, Srbija, Izrael… – poručio je.

Međutim, ponovio je po ko zna koji put, Vlada FBiH je, svakako, u “završnoj fazi nabavke vakcina”.

– Nivo Federacije BiH nije nadležan za vakcine iako je prihvatio tu obavezu, svugdje na svijetu to rade države. Mi u globalnom svijetu na neki način nismo potrčali da budemo pokusni kunići s masovnom vakcinacijom, a jednak procenat vakcinacije kao mi imaju Japan, Malezija, Indonezija, Južna Koreja gdje također nedostaje novca kao i kod nas, ali u toj svjetskoj borbi vakcina najbolje su prošli oni koji proizvode pa oni koji su moćni i oni koji su da kažem zemlje trećeg svijeta – odgovor je Novalića na pitanje zašto još uvijek u BiH nema masovne vakcinacije.

Podsjećamo, u FBiH se imunizacija vrši isključivo doniranim vakcinama i onima koje su došle putem COVAX-a i EU mehanizma.

Ogorčeni građani zbog nesposobnoti domaćih vlasti uveliko odlaze u Srbiju koja nudi besplatnu vakcinaciju državljanima Bosne i Hercegovine.

Izvor: Klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.