Srijeda, 7 Juna

Nove mjere u Austriji: Maske i na otvorenom, stroge 2G kontrole u trgovinama…

Austrijski kancelar Karl Nehammer i ministar vanjskih poslova Wolfgang Möckstein, predstavili su u četvrtak na konferenciji za novinare u Beču nove mjere austrijske vlade za sprečavanje iznenađujuće brzog širenja omikron soja Austrijom.

Jučer je Austrija osvanula sa gotovo 10.000 novozaraženih u jednom danu, a danas s još dodatnih gotovo 9.000 u proteklih 24 sata. Za razliku od prošlog tjedna kada ih je bilo “samo” 3.225.

– Omikron je novi izazov, ali i opasnost za ljude u Austriji – rekao je uvodno austrijski kancelar ukazavši na “enormnu zaraznost novog soja koronavirusa”, koji je, kako tvrde stručnjaci, i “na otvorenom izuzetno zarazan i lako prenosiv”, prenosi Večernji list.

– Borimo se zajedno protiv lockdowna i protiv korone – apelirao je Nehammer na Austrijance, ustvrdivši kako u tome “vakcinacija ima središnji značaj”.

Tri skupine mjera

Potom se je osvrnuo na nove mjere, koje su, kako je rekao, podijeljene u tri skupine.

Prvu skupinu čini kontrolni paket mjera, kojima se želi izvršiti pritisak na nevakcinisane da se vakcinišu. Temeljem toga od drugog tjedna u trgovine se uvodi stroga 2G kontrola kupaca na ulazu ili na blagajni kako bi se ustanovilo da li se u trgovini nalaze isključivo vakcinisane i korona preboljele osobe. Novina je da će svaki vlasnik trgovine ili tvrtke biti od 11. januara obvezan provoditi kontrolu u svojoj trgovini, što do sada nije bio slučaj. Vezano uz to, od 3. februara postrožuju se i kazne za prekršitelje Covid mjera, te je predviđeno i zatvaranje trgovina na neko vrijeme, za one “neposlušne”.

Druga skupina mjera stupa na snagu 8. januara 2022. i odnosi se na novu regulaciju i skraćenje obvezne samoizolacije za osobe koje su bile u kontaktu s Covid zaraženom osobom.. Ono što je novina je da više nema kod slijeđenja kontakata korona zaražene osobe stupnjevanja osoba na K1 i K2 kontakte. Po novom, neka osoba ili jeste ili nije kontakt zaraženog. Osobe koje su primile tri doze vakcine isključuju se iz statusa kontakt osobe, jer su potpuno imunizirane, ili ako su sve osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženom osobom pritom nosile obvezne FFP2 maske. To vrijedi i za djecu, s obzirom na to da ne mogu još dobiti treću dozu vakcine. Kako bi se zaštitila kritična infrastruktura u zemlji, također je odlučeno da sve osobe koje rade na tom području, a to su bolnice, starački domovi, sigurnosne službe, škole, dječji vrtići, elektroprivreda, vodoopskrba itd. mogu s dnevno važećim negativnim korona testom i FFP2 maskom i dalje raditi, unatoč toga što su bili u kontaktu sa zaraženom osobom. Osobe koje završe u karanteni, jer su bile u kontaktu s korona zaraženom osobom, mogu iz karantene izaći nakon pet dana uz predočenje negativnog korona testa.

Treći paket mjera odnosi se na nove, neposredne zaštite mjere od koronavirusa. Prva od njih je obvezno uvođenje nošenja FFP2 maske i na otvorenom, odnosno svuda gdje je nemoguće držati fizički razmak od dva metra, kao primjerice u pješačkim zonama, na stajalištima javnog prijevoza i svim frekventnijim mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi. Iznimka su djeca i roditelji ili uža rodbina, kao i osobe iz zajedničkog domaćinstva. Pokrajine su pritom dobile mogućnost da obvezu nošenja FFP2 maske reguliraju još strože nego na saveznoj razini, ako za to vide potrebu.

Rad od kuće

Vlada je također preporučila poslodavcima da dozvole, svuda gdje je to moguće, rad od kuće svojim zaposlenicima, kako bi se smanjili društveni kontakti.

Ono što je također danas odlučeno je da od 1. februara “zelena putovnica” u Austriji vrijedi još samo 6 mjeseci, a ne kao dosad 9 mjeseci i prethodno godinu dana. Kao razlog je navedena želja austrijske vlade da stimulira vakcinisane Austrijance da otiđu i po treću dozu vakcine (booster), koja je, kako tvrde stručnjaci, zasad najsigurnija zaštita od omikrona.

Komentirajući nove mjere Nehammer je rekao kako “lockdown ne možemo isključiti, ali moramo spriječiti”.

Ministar zdravstva Mückstein, pojasnivši pojedinosti novih mjera je rekao kako će “omikron promijeniti naše gledanje na koronavirus”. Napomenuo je kako će brojke “biti više nego što smo si ikada mogli zamisliti”. Istakao je da se već sljedeći tjedan očekuje dnevno 15.000 i više novozaraženih.

– Mjere smo morali donijeti da bi se spriječio raspad kritične infrastrukture”, rekao je ministar zdravstva izrazivši bojazan da bi veliki broj oboljelih na važnim javnim mjestima mogli ugroziti normalno funkcioniranje javnog života građana. Stoga je apelirao na nevakcinisane da se vakcinisšu, a vakcinisane da odu po booster – naveo je, piše Večernji list.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.