Utorak, 21 Marta

Novi udar na standard bh. građana: Ponovo poskupjela jedna od najvažnijih prehrambenih namirnica

U prvom  mjesecu 2021. godine Bosance i Hercegovce je u supermarketima dočekalo neprijatno iznenađenje, cijene jednog litra jestivog ulja “skočile” su s 2,2 KM na 2,45-2,55 KM.

Ovo je, nema sumnje, novi veliki udarac na budžet većine bh. građana. Poređenja radi, u Njemačkoj je cijena jednog litra nešto više od dvije KM. Poskupljenja ulja nedavno je bilo i u zemljama regije, a kao razlog naveden je skok berzanske cijene suncokreta za 25 posto. Podsjećamo da je ulje poskupilo za desetak posto još u novembru prošle godine.

– Moguće da je to razlog poskupljenja u BiH. Mora se znati da u našoj državi vladaju pravila slobodnog tržišta. Podsjećam da se kod nas i cijene nafte slobodno formiraju, potrebno je samo da se prilikom podizanja cijena obavijeste nadležne insitucije koje nemaju zakonskog osnova za miješanje u slobodno tržište.

Dok je na snazi bilo stanje prirodne nesreće u FBiH, donesene su mjere kojima je bilo ograničeno dizanje cijena i marže. Sada se potrošači mogu samo nadati da će u tržišnoj utakmici pojaviti i oni koji će ih htjeti privući nižim cijenama barem onih osnovnih prehrambenih namirnica – kaže Edin Pašić iz Udruženja potrošača Kantona Sarajevo.

Marin Bago, predsjednik Udruženja potrošača Futura iz Mostara, ističe kako je ovo novi udar na potrošačku korpu bh. građana.

“Mi godinama imamo “puzajuće poskupljenje”. Trgovci su svjesni da najveći dio potrošačke korpe koja za četveročlanu porodici iznosi blizu 2.000 KM odlazi na prehrambene proizvode i u tome vide priliku za profit. Nažalost, živimo u takvom socijalno-privrednom modelu gdje je dozvoljeno formiranje cijena”, smatra Bago.

Izvor: faktor.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.