Ponedjeljak, 27 Marta

Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv bolesti ovisnosti

Zavod za bolesti ovisnosti Zeničko-dobojskog kantona  danas je obilježio Međunarodni dan borbe protiv ovisnosti  podjelom promotivnog  i edukativnog materijala.

Iz Zavoda navode da oni svake godine povodom današnjeg datuma vrše niz aktivnosti na različitim terenima u Zeničko-dobojskom kantonu.

„Cilj ovih aktivnosti jeste da građanima podijelimo promotivni materijal kako bi se upoznali ne samo sa drogama nego i sa nehemijskim ovisnostima, i kako bismo razgovarali sa građanima ukoliko imaju određena pitanja a ne znaju kome da se obrate“, ističe Meliha Brdarević-Šikić, šefica odjeljenja za prevenciju i savjetovanje Zavoda za bolesti ovisnosti.

Među edukativnim materijalima nalazi se i Bilten Zavoda sa stručnim člancima. „Pripremljene su i četiri nove afiše; afiša o alkoholu, internetu, kocki i o bihevioralnim ovisnostima“, ističe naša sagovornica.

Prema riječima Melihe Brdarević-Šikić vrijeme pandemije je građanima donijelo puno stresa u kojem su svi izloženi psihološkom pritisku, i prema njihovim podacima došlo je do povećanja broja raznih ovisnosti. Zavod je radio i projekat u Mješovitoj srednjoj školi o prekomjernoj upotrebi interneta za vrijeme pandemije koja je stvarala ovisnost kod djece.

„I u ovom vremenu pandemije želimo da pokušamo pomoći građanima, zapravo da pronađemo način kako se nositi sa datom situacijama i psihološkim stanjima“,  završava Meliha Brdarević-Šikić.

Učenici srednjih i osnovnih škola Zeničko-dobojskog kantona kreirali su ukrštenicu edukativno-zabavnog sadržaja za ovu kampanju i na taj način dali svoj doprinos.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.