Srijeda, 29 Marta

Obrtnička komora FBiH: Poskupljenje struje će dovesti obrtništvo na granice egzistencijske

Najavljeno poskupljenje električne energije pogoršaće i onako težak položaj obrtnika u Federaciji BiH. Veliki broj obrtničkih radnji bit će suočeno sa smanjenjem konkurentnosti, padom prodaje, usluga i smanjenjem produktivnosti poručuju iz Obrtničke komore FBiH.

Rast cijene električne energije dovest će do naglog povećanja cijena svih proizvoda i usluga koji u svom procesu ovise od električne energije, što će sigurno privredu i obrtništvo u FBiH učiniti manje konkurentnom. Domaći obrt i privreda će doživjeti stagnaciju i pad“,naglasili su.

To bi bio oštar udarac obrtnicima kažu.

“Također, treba napomenuti da obrtnici već ionako plaćaju struju po skupljim tarifama i obrtnici taj izdatak teško podnose. Sada će biti još teže. Najavljeno povećanje cijene struje rezultirat će povećanjem cijena praktično svega što se proizvodi u Federaciji BiH, kao i cijena usluga. Upozoravamo da će ovaj čin dovesti obrtništvo na granice egzistencijske isplativosti rada, posebno za ona zanimanja gdje je udio električne energije veći. Očekujemo ukoliko dođe do poskupljenja struje da će se hitno iznaći rješenje pomoći obrtu i poduzetništvu”, poručili su obrtnici.

Izvor: akta.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.