Utorak, 6 Juna

Od danas je Mersija, Fuadova velika ljubav direktorica Doma zdravlja Zenica

Zbog velikih ljubavi vodili su se ratovi, ostavljalo se sve, pobjeđivale su se katastrofe, bolesti… Kakva je to ljubav zbog koje se u Zenici vodi hladni rat čije posljedice građani itekako osjete još uvijek nije do kraja razjašnjeno. Davnih četrdesetih, jedna od najmoćnijih žena svog vremena, Edita Peron, prešla je trnovit put od siromašnog bolešljivog vanbračnog djeteta do prve dame Argentine. Oko te žene koja je voljela strasno i mrzila jednako jako, ispredali su se mnogobrojni mitovi i legende i još uvek se lome koplja oko njene stvarne uloge koja se kreće u rasponu od svetice do grešnice i diktatorke. Naočiti i žustri Huan i mlada i glamurozna Eva činili su savršen par. Eva je živjela skoro dvije godine kao Peronova ljubavnica i bila uz njega dok se on uspinjao ka vrhu vlasti. Peronove ambicije bile su velike kao i Evine, kako su je zvali, i zajedno su činili savršen politički tim. Evita je umrla od raka, a njen suprug se nakon toga povukao iz javnosti.

Naša, zenička Eva, Mersija Kasumović nije umrla niti se njen muž povukao iz javnosti, a kako rekosmo na početku teksta u Zenici se vodi hladni rat čije posljedice građani itekako osjete. Zbog Mersije Kasumović, njen muž je zaratio sa svojom bivšom strankom prije četiri godine kada mu je odbijen zahtjev za njeno imenovanje za direktoricu Kantonalne bolnice Zenica. Bez obzira što je Fuad Kasumović više od dvadeset godina uživao sve privilegije kao istaknuti kadar ove stranke, od imenovanja njegove ljubavi za direktoricu Kantonalne bolnice Zenica nije bilo ništa. Za Fuada Kasumovića bila je to kap na punu čašu vode i otada kreću otrovne strelice prema dojučerašnjim suborcima i stranačkim kolegama. Zbog Mersije Kasumović, njen muž je pod izgovorom da neće dozvoliti privatniku gradsku imovinu, odbio dati saglasnost za izgradnju bolničkog odjela za srčane bolesnike tako da danas, umjesto da se građani liječe u Zenici, moraju putovati u Tuzlu.

S druge strane, Kasumoviću “privatnik” nije predstavljao problem kada mu je ustupio autobusku stanicu i javni prevoz. Zbog Mersije Kasumović, njen muž od početka pandemije oštro kritikuje Nadzorni odbor i menadžment Doma zdravlja Zenica da bi na kraju smjenio Nadzorni odbor i imenovao svoje ljude koji će ustoličiti njegovu suprugu Mersiju Kasumović za direktoricu ove ustanove. Od danas je Mersija, Fuadova velika ljubav direktorica Doma zdravlja Zenica. Od danas su građani Zenice u “sigurnim” rukama. Dom zdravlja Zenica više neće biti ustanova koja se kritikuje već ustanova koju Grad treba dodatno pomagati sa finansijskim injekcijama.

Da li je uistinu sve ovo zbog žene i ljubavi koju vladari osjećaju? I za ratove, vjerujem, nije žena bila uzrok, nego samo povod. Izgovor. Netrpeljivost između vladara, želja za većom moći, za tuđim bogatstvima, bili su u prvom planu, a lijep povod za ostvarenje želja, kao maska, mogla je poslužiti žena. Tvoj ego je povrijeđen i ti “ubijaš” zbog toga što misliš da je tebi šteta nanesena, a ne zato što je žena povrijeđena. Tebi je bar za žene lako, potvrditi će svi koji te malo bolje poznaju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.