Utorak, 28 Marta

Održana 4. sjednica Skupštine Rektorske konferencije-zbora BiH

U Zenici je održana 4. sjednica Skupštine Rektorske konferencije-zbora BiH.

Ovom prilikom razgovaralo se o realizaciji nastave u akademskoj 2020/2021. godini, a direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta prezentirao je informaciju o procesu institucionalne akreditacije i akreditacije studijskih programa.

„Problem u BiH je što nam akreditacija studijskih programa kasni i da su ti procesi tek na početku, a imamo preko 2.000 studijskih programa koje je potrebno akreditovati. Sa aspekta Agencije i sa aspekta nadležnih obrazovnih vlasti i samih visokoškolskih ustanova, svi zajedno krenuti u taj proces akreditacije studijskih programa, jer institucionalna akreditacija bez akreditacije studijskih programa nije dovršen proces akreditacije“, rekao je Enes Hašić, direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja BiH.

Konstatovano je i da na broj stanovnika BiH ima najveći broj privatnih fakulteta.

„Naravno, to nije logično i Rektorska konferencija BiH i Agencija za visoko obrazovanje BiH, ali ne samo oni već i drugi partneri koji su uključeni u taj proces, moraju povećati kriterije i povećati standarde, uskladiti sa evropskim mjerilima i da u takvoj konkurenciji ovi univerziteti koji ne zadovoljavaju, oni će otpadati“, kaže Damir Kukić, rektor Univerziteta u Zenici.

Na Skupštini Rektorske konferencije-zbora BiH razgovaralo se i o realizaciji nastave u akademskoj 2020/2021.godini.

„Zadovoljni smo kako smo uspjeli, da tako kažem izvučemo u ovim kompleksnim pandemijskim vremenima taj nastavni plan. Naravno, to nije ono najbolje što može od javnih univerziteta, ali takva je situacija bila i na ostalim visokoškolskim ustanovama u Evropi i okruženju“, rekao je Elvir Zlomušica, rektor Univerziteta „Džemal Bijedić“ Mostar.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.